Budžet grada Kragujevca za narednu godinu 9,2 milijarde dinara - iKragujevac


Vesti

Posle skoro tri sata rasprave, odobornici Skupštine grada na četvrtom redovnom zasedanju, sa jednim glasom protiv, usvojili su budžet grada Kragujevca za 2021. godinu. Prihodi i primanja odnosno rashodi i izdaci utvrđeni su iznosu 9 267 000 000 dinara. Preciznije, budžet je za 700 miliona dinara niži od inicijalnog za ovu godinu, a skoro za milijardu viši od rebalansa, pojasnio je Nenad Stanišić član Gradskog veća za finansije.

Budžet je uravnotežen, bez planiranog deficita ili suficita. Najkraće – razvojan, restriktivan u delu potrošnje i realan u domenu prihoda. Ima dva cilja, da naredna godina bude godina značajnih investicija koje će podići nivo ukupne ekonomske aktivnosti u Kragujevcu i doprineti ne samo poboljšanju infrastrukture, izgradnji novih objekata, nego i zapošljavanju u našem gradu.

Važno je naglasiti i pozitivan korak ka transparentnosti budžeta odnosno uključivanje građana u njegovo planiranje. Po završetku javne rasprave neki predlozi i sugestije odmah su našle svoje mesto u tom dokumentu. U delu trošenja sredstava prvi put su učestvovali i svi đaci srednjih škola koji su imali priliku da se izjasne o projektima u obrazovanju.

Više puta sam rekao da je Kragujevac prezadužen grad sa oko 67 posto opterećenja, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić, odgovarajući na primedbe opozicije da je budžet samo spisak lepih želja. U ovoj godini istekli su neki grejs periodi i naplata kreće od 1. januara. Ali, uz jako dobar odnos i neverovatnu podršku Vlade Srbije i predsednika Republike, pred ovim gradom je ozbiljan razvoj. U prethodnom periodu su stabilizovane gradske finanasije, rešeni su finansijski problemi javno – komunalnih preduzeća, koja uz zanovljena osnovna sredstava za rad mogu građanima da pruže dobru komunalnu uslugu. Na nama je da u ovom mandatu, a nadam se i u narednim, polako smanjujemo zaduženost. Uz podršku Vlade i predsednika Republike u ovom mandatu uhvatićemo se i u koštac sa nekim višedecenijskim problemima kao što je izgradnja severne obilaznice, prelazak na ekološki sistem grejanja gasom u Energetici i nova deponija. To su ogromni infrastrukturni problemi koji sprečavaju Kragujevac u daljem razvoju.

Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko stranih kompanija, kazao je Dašić i dodao da u narednoj godini očekuje preko 1000 novih radnih mesta.

Dašić je podsetio da je asfaltirano stototinak ulica, ali da još uvek postoje delovi grada koji nemaju asfaltirane ulice, vodovodnu i kanalizacionu mrežu ili uličnu rasvetu.

Zaposleni grada Kragujevca pune gradski budžet. To je ulaganje u naš grad, naše ulice, trgove, fasade…

Budžet je ambiciozan, ocenio je Dašić, s obzirom na okolnosti izazvane pandemijom korona virusa ne možemo ništa da garantujemo, ali se nadamo povoljnim okolnostima u narednoj godini.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu