Otvaranje i treće kovid ambulante u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Za proteklih sedam dana, broj pregleda u kovid ambulantama u Kragujevcu je povećan.

Dnevno se obradi 700 pacijenata, izjavio je za Radio televiziju Kragujevac dr Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja i dodao da se ove sedmici očekuje da povećanje broja pregleda na 1.000 dnevno.

Zbog toga će biti otvorena još jedna, treća kovid ambulanta u gradu, a prema Antićevoj najavi, ona će se nalaziti u objektu Zdravstvene stanice broj 1.

U ovom trenutnku u izolaciji je 51 radnik Doma zdravlja.

Nedostajući broj kadrova trebalo bi da bude dopunjen zapošljavanjem dodatnih lekara i tehničara.

Kragujevac je i dalje, posle Beograda, drugi grad u Srbiji sa zabrinjavajućim brojem novoregistrovanih slučajeva korona virusa.

Kovid ambulanta u ATD-u radi od 7 časova ujutru do ponoći.

Značajno je rasterećena otvaranjem druge kovid ambulante u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, u kojoj se dnevno obradi po 200 građana.

Sve veći broj pacijenata na vratima Doma zdravlja dočekuje sve manji broj medicinskih timova.

Sa porastom broja pacijenata u kovid ambulantama, u prigradskom području došlo je do zatvaranja ambulanti za one koji nisu kovid pacijenti.

Svi resursi su skoncentrisani na grad, kaže Antić.

Kako bi angažovao nedostajući medicinski kadar, Dom zdravlja je konkurisao za program „Moja prva plata“.

Kako bi se sprečio dolazak hroničnih bolesnika u ambulante po redovne terapije, a time i mogućnost zaražavanja, pacijenti mogu da pozovu svoju matičnu ambulantu i kažu koji su im lekovi neophodni, da bi mogli da ih preuzmu u apoteci.

Hitni slučajevi se primaju kod izabranog lekara, odnosno tamo gde se ustanove pogoršanja osnovnih bolesti, kaže doktor Antić. Direktor Doma zdravlja skreće pažnju svim kovid pacijentima da komplikacije odnosno pogoršanja stanja nastaju šestog ili sedmog dana.

Od presudne je važnosti da ako primete da gube dah, imaju ekstemnu malaksalost, konfuziju u glavi, pomodrele usne, nagli ponovni skok temperature i jake bolove u grudima dođu u kovid ambulantu ili ako se pogoršanje desi u toku noći obavezno pozovu službu Hitne pomoći koja će ih transportovati na Infektivnu kliniku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu