Oko 90 medicinara zaraženo u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Zdravstveni radnici svakodnevno su u kontaktu sa kovid pozitivnim pacijentima, pa postoji velika verovatnoća da se na svom radnom mestu zaraze korona virusom.

Radno vreme provode obučeni u skafandere, sa duplim rukavicama, naočarima i vizirima, ali bez obzira na visok stepen zaštite dolazi do zaražavanja.

Trenutno je u Srbiji preko hiljadu zdravstvenih radnika koji imaju Kovid 19, a u Kliničkom centru u Kragujevcu je oko devedeset medicinara inficirano korona virusom.

Najveći heroji današnjice su zdravstveni radnici koji se širom sveta suočavaju sa teškom borbom protiv zaražavanja korona virusom.

U Srbiji je trenutno korona virusom zaraženo oko hiljadu medicinara, a borbu sa Kovidom 19 predhodnih meseci izgubilo je nekoliko lekara i medicinskih tehničara.

U Kliničkom centru u Kragujevcu navode da su u ovoj zdravstvenoj ustanovi korona virusom zaraženi lekari i tehničari koji, uglavnom, imaju lakšu kliničku sliku.

Mnogi lekari i medicinski tehničari nisu u mogućnosti da izbegnu zaražavanje, jer su na svojim radnim mestima, u bliskom kontaktu sa pacijentima, u kontaktu sa infekcijom.

Iako se primenjuju sve mere zaštite i svakodnevno nosi zaštitna oprema, zaražavanje je ponekad nemoguiće izbeći.

Građani Srbije mogu da pomognu ljudima kojima struka i radne obaveze nalažu da budu u svakodnevnom riziku od korona virusa, a to su u najvećoj meri zdravstveni radnici.

Ukoliko se uzdrže od masovnih okupljanja, kućnih proslava i poštuju sve epidemiološke mere rezultati odgovornog ponašanja će se videti i u praksi.

Broj obolelih će se drastično smanjiti, a zdravstveni radnici će, bar na kratko, odahnuti od velikog pritiska zbog masovnog prijema pacijenata od kojih mnogi imaju tešku kliničku sliku.

 

Izvor: rtk

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu