Ko ne nosi masku, uskoro plaća kaznu na licu mesta, objekte zatvaraju odmah: Ova 2 zakona se menjaju - iKragujevac


Vesti

Krizni štab za borbu protiv korona virusa doneo je odluku na današnjoj sednici da se pooštri kontrola sprovođenja protivepidemioloških mera, a kako Telegraf.rs saznaje, kako bi se kršenje i sankcionisalo, već su napravljene izmene i dopune dva Zakona, čime bi se to i omogućilo.

Prema našim saznanjima, menjaće se Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o prekršaju. Izvor iz štaba kaže za Telegraf.rs da će na taj način kazna za kršenje moći da se naplati na licu mesta, ali i da se zatvore objekti u kojima se ne poštuju mere.

- To bi omogućilo da se na licu mesta izriču mandatne kazne, i naplaćuju odmah, a to donosi mogućnost i da se odmah zatvaraju objekti, koji ne sprovode mere. Trebalo bi da se izmenama i dopunama tih zakona, u posao kontrole poštovanja mera uključi i Komunalna policija, a ne da to obavljaju samo sanitarni inspektori, kao što je sada slučaj - kaže naš izvor iz Kriznog štaba.

On dodaje da su predlozi izmena ova dva dokumenta spremni, da se o tome pričalo još na ranijim sednicama Kriznog štaba.

- Trebalo bi da te izmene Vlada usvoji na prvoj sednici po hitnom postupku, a zatim i Skupština Srbije, čim počne sa radom - dodaje naš sagovornik.

Imunolog Srđa Janković, rekao je danas nakon sednice Kriznog štaba, da se radi na pravnom okviru, koji bi omogućio da se sankcionišu oni koji krše mere.

Na pitanje da li to znači da nemamo pravni okvir za kažnjavanje, objasnio je da delimično imamo, ali da je cilj ovog sastanka da se to poboljša.

Janković je apelovao na građane da poštuju mere, a na nadležne da kontrolišu njihovo poštovanje kako ne bi gledali slike koje bi mogle, kaže on, skupo da nas koštaju.

Sve ovo u praksi znači da bi se kazna od 5.000 dinara, koliko je za nenošenje maske u zatvorenom prostoru, odmah naplaćivala. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu