Majka priroda zbunila voće u Topoli: Nakon jabuka, usred leta procvetale i kupine - iKragujevac


Vesti

Berba kupine u podnorudničkim selima uveliko traje i dok je cena još uvek diskutabilna, voćari su zadovoljni rodom i kvalitetom ovogodišnjih plodova. Prilikom berbe Bojan Mijailović iz sela Vojkovci kod Topole u zasadima ovog voća uočio je neobičnu pojavu.

- Pojedine grane potpuno su procvetale kao da su proleće. Uz plodove, može da se beru i cvetovi. Kupine gajim dugo godina, ali ovo se prvi put dešava. Nadam se da ovo cvetanje kad mu vreme nije, neće uticati na rod sledeće godine - rekao je Bojan.

Prema njegovim rečima, stari su govorili da kada voće ponovo procveta biće oštra i duga zima, međutim, stručnjaci iz oblasti voćarstva ovakvu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

- Klima se dosta promenila, a biljka ne može da prepozna datum, vremenske prilike je mogu zavarati, zbog toga se dešavaju ovakve pojave. U biljci dolazi do fiziološkog poremećaja pa na nekim rodnim grančicama može doći do plodonošenja i cvetanja u isto vreme - objašnjava biolog Duško Brković.

Cvetanje kupina u avgustu, nije prva ovakva pojava u Topoli, jer su pre nepunih mesec dana u voćnjaku Radenka Androvića procvetale jabuke.

- Čuo sam i viđao da voće ponekad ponovi svoje cvetanje u jesen, ali u letnjim mesecima još nisam. Sada je na jednoj grani cvet, na drugoj plod - izjavio je Radenko.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu