Šest turskih državljana radili na crno na izgradnji stanova u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Na gradilištima stanova za pripadnike snaga bezbednosti, inspektori za rad otkrili su 20 neprijavljenih radnika, među kojima su i državljani Turske, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspektori rada su tokom 55 jučerašnjih kontrola neprijavljene radnike zatekli na gradilištima u Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Vranju.

„Nadzorima su obuhvaćene 202 osobe zatečene na radu.

Njih 20 je radilo ‘na crno’, od kojih su sedam državljani Turske, zatečeni u Vranju.

Za šest državljana Turske koji su zatečeni na gradilištu u Kragujevcu nisu predate na uvid radne dozvole, iako su oni izjavili da ih imaju“, navodi se u saopštenju.

Na osnovu propisa o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, doneto je devet rešenja s nalozima za otklanjanje nedostataka i sedam rešenja o zabrani rada.

U oblasti radnih odnosa doneto je pet „naloga na zapisnike“ i podneto 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, od kojih pet u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i sedam u oblasti radnih odnosa.

Ministarstvo rada je saopštilo da je nadzor obavljen da bi se utvrdilo da li se tokom vrućine poslodavci pridržavaju pravila i radnicima omogućavaju smenski rad i česte pauze.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu