Obradom rezultata prvih 50 pacijenata počela izrada softvera koji predviđa tok bolesti Kovid-19 - iKragujevac


Vesti

Praćenjem rengenskih snimaka i kliničkih rezultata kod 50 pacijenata Kliničkog centra u Kragujevcu, počeo je zajednički rad istraživača kragujevačkog i Univerziteta iz Rijeke na stvaranju softvera koji predviđa tok bolesti Kovida-19, izjavio je za Radio televiziju Kragujevac rektor Univerziteta prof. dr Nenad Filipović.

To nije prvi doprinos istraživača ovdašnjeg Univerziteta u borbi protiv Kovida-19, jer je tokom proleća iz Centra za bioinženjering 12 hiljada vizira izrađeno i isporučeno zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Tokom protekle nedelje zvanično je predstavljen projekat – Upotreba veštačke inteligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata pandemije virusa korona sakupljanjem medicinskih podataka radi bolje dijagnostike.

Ovo je jedini projekat iz Srbije koji je u konkurenciji od 7000 prijavljenih, podržala finansijski Evropska unija sa 40 hiljada evra.

Klinička primena očekuje se u decembru, a u narednih šest meseci projekat zajednički realizuje 20 istraživača sa riječkog i oko 20 istraživača ovdašnjeg Univerziteta.

Objedinjena je medicina, informatika, biologija, hemija da bi softver koji koristi veštačku inteligenciju predvideo tok bolesti Kovid-19.

Govoreći o planu i programu nastave na Univerzitetu, rektor Filipović je za RTK rekao, da zvaničnih informacija nema koliko je studenata ovdašnjih fakulteta bilo pozitivno na koronavirus, ali da ima saznanja da je sporadično bilo slučajeva visokoškolaca koji su bili u karantinu i da je njima omogućen dodatni ispitni rok u avgustu.

U skladu sa instrukcijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, većina fakuleta je ispratila akademsku godinu on lajn, a to će najverovatnije biti i princip rada na jesen.

Univerzitet u Kragujevcu, Ministarstvo je pohvalilo za obezbeđen niz besplatnih platformi koje su koristili studenti i profesori tokom završnice semestra.

Novina, od jeseni je, da će program Master 4.0. uporedo sa našim održavati i srpski profesori koji žive i rade na američkim Univerzitetima.

Zbog pandemije koronavirusa, mnogobrojni studenti nisu bili u prilici da pohađaju stručnu praksu,rekao je rektor Nenad Filipović i dodao da ukoliko nije moguće izvođenje stručne prakse, to neće ni biti prepreka za predaju diplomskih radova.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu