"KAŽNJAVAĆEMO!" Kragujevac pod rigoroznim merama zbog širenja korone, laboratorije rade danonoćno, bolnice spremne za DRUGI PIK EPIDEMIJE - iKragujevac


Vesti

U kragujevačkom Kliničkom centru je 63 hospitalizovanih, od koji je 10 na respiratorima. Među zaraženima najviše je mladih između 17 i 35 godina, rečeno je nakon sednice Gradskog kriznog štaba na kome je danas u Kragujevcu uvedena i vanredna sitacja.

- Institut nastavlja da radi i uzorkuje pacijente i prati kontakte, laboratorije rade danonoćno - rekao je direktor Kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Dragan Vasiljević i član Kriznog štaba.

- Ručnom metodom se uzorkuje do 180 briseva - rekao je Vasiljević, opisujući da je taj proces "vrlo naporan, iscrpljujuć", ali da, kako kaže, mladi ljudi, puni entuzijazma daju sve od sebe.

- Rekli su da ćemo za dve do tri nedelje da dobijemo automatizovane ekstrakcije i još jedan PCR, gde ćemo pojačati kapacitete čak i do 400 ili 500 dnevno. Radimo na tome da pojačamo još više naše kapacitete kako bi virus što pre isterali” - objasnio je Vasiljević apelujući na Kragujevčane da budu što disciplinovaniji.

Klinički centar u Kragujevcu je, uverava direktor Predrag Sazdanović, potpuno spreman za drugi pik talasa korone

- “U KC su primljeni pacijenti iz Novog Pazara, Gornjeg Milanovca, Čačka, Kraljeva, Kruševca i Ćuprije. Posle ovih novih testova imamo 63 koji su hospitalizovani, a 10 je na respiratoru - rekao je on.

Naglašava da je "ceo sistem podignut", koji je, ocenio je on, dobro funkcionisao u martu i aprilu.

- U sistemu kovida u Kragujevcu funkcionišu četiri klinike i to su Infektivna klinika i Klinika za pulmologiju, Rehabilitacija i ubrzo će u tom sistemu funkcionisati i Klinika za psihijatriju - istakao je direktor Sazdanović.

- “Sve su ovo preventivne mere da nam se ne bi desilo, ponoviću sto puta, španski i italijanski scenario - rekao je Predrag Sazdanović, dodajući da se to u "medicini zove - bolje sprečiti nego lečiti".

”Podsetimo, danas je nakon sastanka Kriznog štaba gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić kazao da se sada praktično "vraćamo dva koraka unazad", te je predložio da se u tom gradu uvede vanredno stanje.- U toku dana će se znati koje i kakve će mere biti. Sada se praktično vraćamo dva koraka unazad - rekao je Nikolić, naglašavajući da će to "pomoći da se zaraza ne širi dalje".

To znači da će se mere odnositi na sve ugostiteljekse objekte, javne institucije, javne površine i javne skupove.

- Konstatovali smo da je je najviše njih zaraženo na proslavama. Mere uvodimo jer je našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zato predlažemo uvođenje vanredne situacije na teritoriji opštine Kragujevac - rekao je Nikolić.

"Kažnjavaćemo!"
On je posebno naglasio da će biti kažnjavani oni koji mere ne poštuju.

- Sve nadležne inspekcije biće sve vreme na terenu i kažnjavaće sve one koji ne budu poštovali donete mere - najavio je on.

Od početka pandemije u Kragujevcu je registrovano oko 200 zaraženih koronom. U kragujevačkom Kliničkom centru je 63 hospitalizovanih, od koji je 10 na respiratorima. Među zaraženima najviše je mladih između 17 i 35 godina, rekao je Nikolić nakon sednice kriznog štaba.

 

Izvor: blic

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu