EKSKLUZIVNO: Saznajte ko će pobediti na lokalnim izborima u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Kragujevac dobija novog gradonačelnika. A najveća borba vodiće se između naprednjaka i liste večitog kragujevačkog gradonačelnika Veroljuba Stevanovića.

Ovo pokazuje poslednje istraživanje agencije u koje je iKragujevac ekskluzivno imao uvid a po kojem bi takođe cenzus koji je za ove izbore tri odsto prešle još dve liste - 300 Kragujevčana 4.2 % i Slađan Rakić – Alternativa 3.1 %

Rejting SNS u Kragujevcu je naglo skočio od zadnjeg merenja, u koji smo imali uvid, a koji pokazuje snažan skok i rast poverenja u javnom mnjenju

- Taj skok posledica je stanja u kojem smo se kao država nalazili u prethodnom periodu, ali i izbalansirana i pozitivna kampanja. Srpska napredna stranka u Kragujevcu je utegla svoje redove i posvetila se prikazivanju sopstvenih rezultata kao i predstavljanju budućih projekata na kojima će raditi u saradnji sa Vladom Republike Srbije.

Situacija oko liste Veroljuba Verka Stevanovića je (ne)konzistentna i zbunjujuća pa se otud ni rezultat nije menjao od prošlog merenja.

- Lista oko Veroljuba Verka Stevanovića, neko bi rekao, da je klasična demonstracija oportunizma, a to je vlast po svaku cenu. Pa se tako jedan od odborničkih kandidata na listi Veroljuba Verka Stevanovića nalazi na poslaničkoj listi Srpske napredne stranke. Kampanja im je zasnovana na analizi organizacije Srpske napredne stranke u Kragujevcu kao i nalaženje nezadovoljnih aktivista u njoj. Zbog negativne kampanje, kojoj su pribegli, procenti podrške su im u padu ili su isti. Nosilac liste Veroljub Verko Stevanović ima 73 godine i bori se za svoj 5 mandat u Skupštini grada Kragujevca.

Koalicija SPS/JS je blago ojačala, što je verovatno rezultat mobilizacije i rada na terenu još od pre krize, ali i prisustvo Slavice Đukić Dejanović u kampanji.
- Iako su medijski pali u drugi plan, to se nije odrazilo na rejting, čak imaju blagi skok - ističe naš sagovornik i kaže da je realno da socijalisti na izborima uzmu između 10 i 15 odsto.
- SNS su imale mnogo državnog posla, donosili i primenjivali mere, deo opozicije je kritikovao, a oni koji su inače uzdržaniji, slabije su dolazili do izražaja i zato je ovakav rejting uspeh - navodi on.

anketa.jpg

Kada je reč o temama koje dominiraju u kampanji, čak 76 odsto smatra da je to ekonomija, 65 socijalna pitanja, 36 korona, 21 Kosovo i Metohija, 11 odsto Evropska unija, migranti 10 odsto, ljudska prava četiri, dok 12 odsto smatra da će tema bila nešto drugo.

Korona već zaboravljena

Na pitanje "Može li virus korona da utiče na održavanje izbora u Srbiji?", čak 80 odsto odgovorilo je negativno. Sa druge strane, 16 procenata smatra da će smanjiti izlaznost, tri odsto nije odgovorilo, a jedan procenat da će virus korona odložiti izbore.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu