Šumadinac razbija Amere u bilijaru: Uzimao i 4.000 dolara na turniru - iKragujevac


Vesti

Da je neko Nenadu Jovanoviću rekao da će u jednom trenutku zarađivati hiljade dolara širom Sjedinjenih Američkih Država igrajući bilijar koji je zavoleo još od malih nogu i da će odmeriti snage sa nekim od najboljih igrača na svetu, verovatno ne bi verovao toj osobi. Međutim, upravo su se te stvari otvorile 40-godišnjem Aranđelovčaninu koji već četiri godine živi u gradu Paterson, u američkoj državi Nju Džersi.

Kako priča za "Telegraf.rs", ljubav prema bilijaru stekao je tokom detinjstva u rodnom Aranđelovcu, a koliko je ga je zavoleo, govori i činjenica da je imao i svoj bilijar klub.

- U Srbiji sam se bavio bilijarom dugo godina i imao sam bilijar klub u Aranđelovcu. Zavoleo sam ovu igru još kao klinac dok sam pohađao osnovnu školu. U Ameriku nisam došao zbog bilijara, ali se ispostavilo da mi je dobro išlo i ovde. Osvojio sam mnogo turnira po Nju Džersiju i Njujorku - priča Jovanović za naš portal koji je došao u Ameriku zbog posla.

Na turnirima uzimao i po nekoliko hiljada
Riznica trofeja je sve veća i veća, a ova igra mu je omogućila da proputuje duž cele zemlje.

- Obišao sam veliki deo Amerike igrajući maltene svugde, a tom prilikom sam upoznao i sprijateljio se sa velikim brojem igrača bilijara svetske klase. Među njima su neki od najboljih: Fransisko Bustamante, Kori Duel, Efren Rejes... - istakao je on.

Pored toga što su se ređali i trofeji, zarađivao je sve bolje. Kako kaže, tokom učestvovanja na jednom turniru u Nju Džersiju zaradio je čak oko 4.000 dolara. Međutim, ističe da iako lepo zarađuje od bilijara, teško je da to bude jedini izvor prihoda.

- Iako se dešava da se na turnirima zaradi dobar novac, ne možeš da živiš samo od toga. Imam svoj kamion i vozim svugde, tako da sa time uspevam da povećam prihode. Pošto zbog posla i prevoza robe često putujem, trudim se da održavam “bilijarsku kondiciju”. Postoje bilijarski klubovi svugde po Sjedinjenim Američkim Državama, pa gde me put nanese, svratim i igram po neki dolar - ističe Jovanović.

Aranđelovčanin kaže da je epidemija korona virusa uticala drastično da bude manje igri i turnira, i ističe da je tokom karijere prošao kroz razne situacije.

- Pre svega ovoga, bilo je dosta igre, maltene svaki dan se nešto dešavalo. U jednom trenutku mi je u posetu došao prijatelj iz Beograda koji je takođe profesionalni igrač bilijara, pa smo zajedno obilazili kojekakve klubove. Igrajući bilijar po klubovima imao sam mnogo pozitivnih, ali i negativnih iskustava, ali to je zapravo i ono što je najzanimljivije. Nikada ne znaš šta može da se desi, različiti ljudi, različiti karakteri - rekao je on za "Telegraf".

"No money, no funny"
Igranje po klubovima podrazumeva da tu defiluju katkad i poznati ljudi. Jovanović se za naš portal priseća kada je sa njim hteo "koplja da ukrsti" jedan igrač NFL tima Kanzas Siti Čifsa.

- Prišao nam je u jednom klubu i nas par pitao da igramo za džabe. Maltene u isti glas smo mu u šali rekli "No money, no funny". Bilo je jako smešno i on se nasmejao, ali sam ipak odigrao neku partiju - istakao je on.

Korona virus je uticao na sve
Epidemija koronavirusa je promenila način života i rada svih nas, a ni Aranđelovčanin nije izuzetak, pošto je širenje ove zaraze uticalo na njegov posao kao vozača kamiona, ali i igrača bilijara.

- Isto je kao i svugde, sve je sporo. Neke države koje su bile zatvorene polako popuštaju mere i ponovo se otvaraju, a od toga zavisi veliki broj stvari. Vlasti "relaksiraju" te neke restrikcije koje su uvele, ali nije još sve kako treba. Kažu da je najrealniji scenario da se stvari poboljšaju u junu i tada vrate u normalu - priča Jovanović.

Aranđelovčanin kaže da su mu planovi da "ide negde preko", ali isitče da to verovatno neće biti skorije. Objasnio je da su mu "misli često u Srbiji".

- Srbija mi nedostaje, pokušavam da dođem svake godine, ako mi to okolnosti dozvole - kaže Jovanović.

Snuker i Roni O'Saliven
Jovanović je istakao da je veliki obožavalac snukera, igre koja je jako slična bilijaru.

- To je umetnost kako oni igraju, tamo počinju time da se bave sa 7, 8 godina. Mnogo gledam snuker i baš sam dosta stvari o pristupu naučio od njih, jer su surovi profesionalci. Zato su i milioneri - kaže Jovanović.

Na pitanje da li bi za bilijarskim stolom uspeo da pobedi slavnog Ronija O'Salivena, Jovanović ističe da je sve moguće.

- Izgubio sam taj kompleks nadmetanja. Igram uvek protiv kugli i situacije na stolu a ako bi Roni napravio neke greške nema razloga da "ne padne". Međutim, za snuker stolom ne bih imao nikakve šanse. U bilijaru imaš samo jednog protivnika, a to si ti - objasnio je Jovanović za Telegraf.ar6.jpeg

ar5.jpeg

ar4.jpg

ar3.jpeg

ar2.jpg

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu