Radnicima ''Jure'' u Rači obećane maske i rukavice: Od srede radnici na poslu u smanjenom obimu - iKragujevac


Vesti

Poslodavac je vratio kućama radnike "Jure" u Rači koji su jutros odbili da uđu u hale i počnu da rade, jer traže da se reši pitanje angažovanja tokom vanrednog stanja zbog rizika od koronavirusa. Na zahtev radnika, epidemiološka jedinica Instituta za javno zdravlje iz Kragujevca obišla je pogone kompanije kako bi utvrdili epidemiološke uslove za bezbedan rad zaposlenih.

Radnik Jure Dragan Milovanović rekao je za N1 da se rukovodstvo ove južnokorejske korporacije na sastanku sa epidemiolozima iz Kragujevca obavezalo da obezbedi radnicima maske, rukavice i često pranje ruku radnika, da će tada biti obezbeđeni uslovi za rad smanjenog broja radnika, od 200 do 250 u smeni, umesto 450.

"Firma radi na povećanju mera zaštite od koronavirusa. Kupuje nova dezinfekciona sredstva, na svim ulazima radnici će se dezinfikovati. Ukoliko radnici budu primenjivali te mere, rekli su epidemiolozi, neće biti problema. Od sutra radimo. Dve smene, treća ne", rekao za N1 radnik Jure Dragan Milovanović.

Radnici su u krugu fabrike čekali ishod razgovora komandanta opštinskog kriznog štaba, predstavnika fabrike i sindikata, pošto su i u ponedeljak odbili da rade zbog rizika zaraze koronavirusom.

Komandant kriznog štaba opštine Rača Nenad Savković je rekao agenciji Beta da se poslodavac složio da se napravi organizacija rada sa smanjenim kapacitetom.

Najavio je da će posle "usaglašavanja pravnih stvari" tokom dana biti izdato i saopštenje, te će se detaljnije znati na koji način će radnici biti angažovani u "Juri" tokom vanrednog stanja.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" fabrike Saša Marković rekao je za N1 da je postignut dogovor da u fabriku dođe epidemiolog koji će da napravi analizu stanja i proceniti da li i koliki broj radnika može da bude angažovan.

On je rekao da će "Jura" danas biti zatvorena, a da bi od sutra, ako epidemiolog proceni, oko 150 do 200 radnika fabrike moglo bi da počne da radi.

Radnici "Jure" trebalo je da u ponedeljak nastave redovnu proizvodnju posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemije koronavirusa, ali su odbili da rade i vraćeni su kućama.

Iako je zatim, kako su mediji obavešteni iz fabrike, odlučeno da se ne radi i do kraja ove sedmice, u ponedeljak po podne poslodavac je pozvao radnike da danas dođu na posao i rade uobičajeno.

Radnici su izrazili zabrinutost jer su u proizvodnji raspoređeni na malom rastojanju, ima i zaposlenih iz nekoliko opština gde su registrovani slučajevi virusa korona, a problem je i što se veći broj njih zajedno dovozi organizovanim prevozom.

U "Juri" u Rači koja proizvodi kablove za auto-industriju angažovano je 1.200 radnika.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu