Boli me grlo, da li treba da brinem? Doktor odgovara na najčešća pitanja o korona virusu - iKragujevac


Vesti

Doktor Hilari Džons, urednik zdravlja za ITV Good Morning Britain odgovorio je na česta pitanja koja se tiču korona virusa, prenosi The Sun.

Doktor je dobio preko 9 hiljada pitanja svojih čitalaca, a mi vam prenosimo one koje su izdvojili kao najvažnije.

Uporno me boli grlo i imam upalu ušiju. Budući da sam imala rak dojke pitam se da li treba da brinem?
- Simptomi koje navodite obično su signl obične prehlade ili gripa i nisu tipični za bolest Covid-19.

- Čak i ako ste imali rak dojke to ne znači da sada vaš imunitet nije snažan kao i svaki drugi. Uzmite paracetamol i septolete za grlo i pokušajte da ne brinete mnogo.

Već 10 dana sam u izolaciji, ali imam neobičan ukus u ustima i počelo je da me boli grlo. Da li treba da produžim izolaciju zbog ovih simptoma?

- Najbolje je da produžite samoizolaciju. Eksperti kažu da ako se osećate dobro i imate kašalj nakon 14 dana možete da se vratite normalnim aktivnostima. Ipak, sa vašim propratnim simptomima najbolje je da ostanete kod kuće i propratite stanje.

Pre 6 godina imala sam šlog. Da li sam ja u rizičnoj grupi od virusa?
- Ukoliko ste se skroz oporavili onda nema razloga da brinete. Ipak ako nakon toga imate neku zdravstvenu smetnju trebalo bi da se pripazite i najbolje da ostanete kod kuće.

Koji se simptomi ne povezuju sa korona virusom?
Prema mišljenju Riši Desai, glavnog medicinskog direktor kompanije Osmosis, određeni simptomi se ne povezuju sa korona virusom.

- Covid-19 ne uzrokuje simptome koji pogađaju udove (npr. bol u levoj nozi), ne izaziva oštećenja kože ili osip niti hronične simptome, odnosno one koji traju mesecima i mesecima - ističe doktor.

Nažalost niko ne može predvideti kako će korona virus uticati na telo, a to čini prevenciju još važnijom.

Stručnjaci nemaju recept koji bi im garantovao zaštitu tako da je u ovom trenutku najbolje održavati dobru higijenu i socijalno distanciranje.

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu