Otvara se savetodavni centar za mlade poljoprivrednike u Kancelariji za mlade Kragujevac - iKragujevac


Vesti

Kancelarija za mlade grada Kragujevca, jedna je od 15 drugih kancelarija iz cele Srbije, koja učestvuje u projektu ”Poljoprivreda je spremna za inovacije (AGRI): ka održivom sistemu podrške za mlade poljoprivrednike u Srbiji ”. Cilj pilot projekta je osnaživanje mladih da koriste poljoprivredu kao pokretač ekonomskog razvoja zajednice radi povećanja zapošljivosti i zapošljavanja mladih zaineteresovanih za poljoprivredu u ruralnim područjima. Projekat, koji traje 18 meseci, finansira Evropska unija, a kofinansira Vlade Republike Srbije.

Iako često nasleđuju zemljište ili već razvijenu farmu, mladi poljoprivrednici nemaju kompetencije relevantne za pokretanje sopstvenog ili profitabilno nastavljanje postojećeg posla u poljoprivredi. Zbog toga mladi iz ruralnih područja ostaju bez posla sa tendencijom dugotrajne nezaposlenosti koja ima posledice za celo društvo. Pored toga, nedostaju im, često, prenosive kompetencije (samoinicijativa, komunikacija, liderstvo, rešavanje problema) zbog činjenice da formalno obrazovanje još uvek ne podrazumeva izučavanje ovih veština, koje su ključne za pokretanje vlastitog posla i samozapošljavanje. Sa druge strane, poljoprivreda nudi brojne mogućnosti za otvaranje novih preduzeća ili za poboljšanje postojećih, gde mladi ljudi svojom kreativnošću i izgrađenim poljoprivrednim i preduzetničkim kompetencijama predstavljaju savršene resurse.

Ovim jedinstvenim programima izgradnje kapaciteta, kroz pilot projekat AGRI, mladi će steći tačne kompetencije koje su im potrebne za pokretanje novog posla ili poboljšanje postojećeg, a možda i zapošljavanje više mladih. U okviru Kancelarije za mlade grada Kragujevca, mladi poljoprivrednici će imati mogućnost da učestvuju u raznim aktivnostima iz svog programa kao što je: info dan o projektu, razne obuke i treninzi iz oblasti koje su od interesa ciljnoj grupi, realni susreti sa mladim poljoprivrednicima. Takođe, mladima će na raspolaganju biti i radni prostor kao i tehnička oprema i pomoć pri izradi biznis planova, pisanja projekata i apliciranja.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Kancelariji za mlade Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu