Kroji se nova Strategija obrazovanja: Poznato koja deca će morati u vrtić, a šta čeka đake? - iKragujevac


Vesti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja započelo stručne konsultacije o okviru za izradu Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine. Na predloženu platformu svi zainteresovani treba da daju svoj sud, mišljenje i predloge.

Nova strategija predviđa da ni u narednih pet do sedam godina 95 odsto dece uzrasta tri do pet i po godina trebalo bi da bude u vrtićima. One nešto starije, osnovce, očekuje češća provera znanja, kako ne bi mislili da su uspešniji nego što jesu.

- Ako hoćemo strategiju zasnovanu na znanju i kvalitetu, onda moramo za to da napravimo alate i instrumente. Da bi mala matura bila dobra, mi ne možemo da čekamo osam godina da kandidat tu u zadnjem nekom cugu reši neke svoje dileme. Mi moramo da imamo nacionalna testiranja od malena - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

Profesori kažu da je za novu stretegiju pre svega potrebno obezbediti novac kako bi bila svrsishodna i uspešna.

- Ja ću samo podsetiti da je trebalo 2020. da za obrazovanje izdvajamo šest odsto od bruto nacionalnog dohotka, a mi smo i dalje na 4,15, a u okviri toga nam je i nauka - kaže Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

- Bez obzire na našu želju da povećamo kvalitet školovanja, sve dok ne nađemo mehanizam da zaposleni, odnosno nosioci reformi ne osete reformu kao svoju, neće biti zadovoljavajućih rezultata - rekao je prof. Tomislav Živanović, predsednik GSPRS Nezavisnost.

Esnaf smatra da je pre svaga važno da se strategija bavi ljudima u sistemu i prilagodi potrebama razvoja društva.

- Neće nam biti lako da u narednih deset godina pretpostavimo koja će zanimanja biti prioritetna, koja će možda biti manje interesantna u odnosu na današnji period, ali je svakako značajno da obrazovanje prilagodimo potrebama razvoj društva - kaže prof. Danimir Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Narednih meseci biće predstavljeni planovi za srednje i visoko obrazovanje, za učenički i studentski standard i finansije, kako bi strategija mogla da se usvoji tokom jeseni.

 

Izvor: Telegraf

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu