Odmah ćete baciti čokoladicu kada vidite koliko treba da istrčite da biste je sagoreli, a tek kafu - iKragujevac


Vesti

Eksperti upozoravaju da bi proizvođači grickalica i slatkiša trebalo na proizvodima da pokažu koliko je vežbanja potrebno da biste sagoreli 200 kalorija dnevno.

Na svetskom nivou zavladala je kriza gojaznih. Sve je više ljudi koji se bore sa gojaznošću koja se odavno smatra bolešću.

Kako bi stali na put nezdarvoj ishrani eksperti kažu kako bi dobra ideja bila kad bi proizvođači hrane na svojim proizvodima napisali koliko bi trčanja, plivanja i vožnje bicikla bilo potrebno da sagorite proizvod koji ste uneli u organizam.

Umesto što bi napisali samo kalorijsku vrednost određene namirnice potrošačima bi mnogo više značilo kada bi na poleđini proizvoda pisalo koliko minuta je potrebno trčanja kako bi sagoreli unetu namirnicu.

Primera radi: da biste sagoreli čokoladicu od 229 kalorija bilo bi vam potrebno 42 minuta šetnje, 22 minuta trčanja, 24 minuta vožnje bicikla ili 12 minuta plivanja.

Jedna kesica čipsa ima 171 kaloriju. Kako biste nju sagoreli potrebno vam je 31 minut šetnje ili 16 minuta trčanja.

Čaša gaziranog pića ima 138 kalorija, a za to bi vam bilo potrebno 13 minuta trčanja.

Da biste sagoreli 1/4 velike pice koja ima 449 kalorija bilo bi vam poterbno čak 43 minuta trčanja.

Srednja moka kafa, koju mnogi s uživanjem piju, ima čak 290 kalorija, a za njenoi sagorevanje bilo bi vam potrebno 28 minuta trčanja.

Eksperti kažu kako bi na ovaj način stimulisali ljude na fizičku akticnost, ili ako ne na aktivnost, onda na odricanje od nezdravih navika u ishrani.

- Kada smo pokazivali ljudima ovakve oznake na hrani zaista su razmišljali dva puta kada je trebalo da pojedu neku nezdravu namirnicu, zaključili su.

 

Izvor: telegraf

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu