Kragujevac dobio sertifikat programa EU PRO za GIS projekat - iKragujevac


Vesti

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici uručio je u Nišu sertifikate o sprovođenju 19 projekata koji će omogućiti da 34 lokalne samouprave razviju i unaprede geografski informacioni sistem. U saradnji sa Vladom Srbije kroz program EU PRO, Evropska unija sa dva miliona evra podržaće nabavku softvera i hardvera i druge računarske opreme što će lokalnim samoupravama pomoći da stvore preduslove za održivi razvoj. Uz ove alate lokalne samouprave će moći da na jednom mestu prikupljaju, obrađuju i upravljaju prostornim podacima i tako bolje planiraju lokalni razvoj i raspolažu resursima, dok će zaposleni u lokalnoj administraciji proći obuke za rad u GIS-u.

Grad Kragujevac je jedan od dobitnika sertifikata, a kao primer dobre prakse predstavljen je projekat ”Unapređenje i razvoj GIS-a grada Kragujevca”. U ime grada Sertifikat za predlog projekta za razvoj i unapređenje geografskog inromacionog sistema uručen je načelnici Šumadijskog upravnog okruga, Biljani Ilić – Stošić.

Osnovna ideja ovih projekata je da se unapredi kvalitet života građana Srbije, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici. Evropska unija godinama unazad uspešno realizuje različite projekte u Srbiji koji su na početku ispunjavali najhitnije potrebe građana, a onda su se razvijali novi. Danas govorimo o budućnosti kroz digitalizaciju koja je jedan od najvećih izazova u smislu naučnih dostignuća, transparentnosti, inovacija, veštačke inteligencije, otvorenih podataka. Pred nama je veliki izazov i to je jedan od razloga zašto GIS sada deluje apstraktno, ali je to instrument za upravljanje velikom količinom podataka. Drugi izazov je kako da te podatke iskoristimo za projekte koji su namenjeni građanima. To može da bude planiranje, katastar, saobraćaj, turizam, kazao je Fabrici.

Na Javni poziv za podnošenje predloga projekata za uvođenje i razvoj geografskih informacionih sistema grad Kragujevac je partnerski konkurisao sa opštinama Knić i Rekovac. Geografski informacioni sistem značajan je ne samo za građane, već i za privredu jer unapređuje javnu infrastrukturu, prostorno i urbanističko planiranje, promovisanje turističkih potencijala, očuvanje i promovisanje prirodnog, kulturnog i urbanog nasleđa. Konkretno, lokalne samouprave će biti u boljoj poziciji da brzo odgovore na zahteve građana i investitora. Aktivnosti će se sprovesti u 12 upravnih regiona, a direktnu korist imaće 67 javnih preduzeća, 14 javnih ustanova, 13 turističkih organizacija i preko 7.300 poljoprivrednih gazdinstava kao i mnoga privatna preduzeća.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu