Ulica Draže Mihailovića u Kragujevcu – jedni se ljute, drugi odobravaju - iKragujevac


Vesti

Veliku pažnju javnosti ovih dana izazvala je vest da je ulica u Desimirovcu kod Kragujevca dobila ime Đenerala Draže Mihailovića. I dok jedni takvu odluku smatraju istorijskom i pre svega etičkom greškom, drugi se pozivaju na Zakon o izjednačavaju pripadnika partizanskog i četničkog pokreta.

Ulica u Desimirovcu, selu kod Kragujevca, koja će nositi ime Dragoljuba Mihailovića duga je oko 700 metara i ima dvadesetak kuća.

Njeni žitelji su pre godinu dana predali Mesnoj zajednici predlog da ulica dobije ime po komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini.

"Mi smo predlagali neka imena stanovnika ove ulice, nije moglo da prođe. Neko je dao predlog, možda sam i ja, Dragoljuba Draže Mihailovića, mi smo prihvatili", kaže Dragan Vilotijević.

"Jedni se ljute, drugi odobravaju. Najbolje je da se dogovore i da oproste jedni drugima, ako mogu to da učine", kaže Bojan Radosavljević.

Određivanje naziva bezimenih ulica na teritoriji grada Kragujevca, sprovedeno je u okviru projekta ažuriranja adresnog registra. Oko 1.200 predloga iz svih mesnih zajednica, prosleđeno je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

"Vladina komisija, biće jako rigorozna, za svako lice su tražili tačno da se utvrdi, ukoliko je bilo živo u periodu 1941-1945, kakav je njegov uticaj i značaj bio u Narodnooslobodilačkoj borbi, i tek po dobijanju te saglasnosti, mi smo onda išli na sednicu Supštine grada, gde smo to i usvojili", kaže Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Ruku za generala Dražu, podigli su i kragujevači odbornici. Niko nije bio protiv.

Istoričari podsećaju da je Mihailović pravno rehabilitovan, ali da se istorijske činjenice nisu promenile. Za deo njih, on je i dalje ratni zločinac. I sociolozi ocenjuju da je to veoma ozbiljno pitanje o kojem je mišljenje javnosti podeljeno.

"Mislim da je, sa stanovišta društvene celishodnosti, loše ponovo potpirivati podele unutar društva i na lokalnom, i na mezo, i na makro nivou, naročito zato što smo mi ovih decenija baštinili tradiciju pobednika", kaže sociološkinja Lela Vujošević.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu