Specijalni gosti na džez festivalu u Kragujevcu od 24. oktobra - iKragujevac


Vesti

Dvadeseti Internacionalni džez festival u Kragujevcu održava se od 24. do 26. oktobra, a povodom velikog jubileja, organizatori „ReKreativno dud“ sa partnerima, spremaju posebno izdanje festivala.

U tri dana Festivala, na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, nastupiće neki od trenutno najaktuelnijih muzičara evropske džez scene, koje podjednako voli i kritika i publika. 

Veliki jubilej obeležiće, pre svega, nastupi dva big benda. Festival otvara „Big bend“ RTS-a, jedan od najstarijih evropskih orkestara tog tipa, sa tradicijom dugom 70 godina, za čiji nastup vlada veliko interesovanje.

Prvi put u Srbiji, na festivalu, na zatvaranju, nastupa i „DžezRauš big bend“ iz Minhena, svetska muzička senzacija i koncertna atrakcija.

Bend džez zvuk kombinuje sa tehno i haus muzikom, uz vrlo upečatljiv scenski nastup, briše sve žanrovske granice i nudi publici vrhunski muzički doživljaj.

O njihovoj popularnosti svedoči i podatak da sviraju preko 120 koncerata godišnje širom sveta.

Austrijski trio "The Golden Fang", u specifičnoj formaciji bas, saksofon i bubnjevi specijalno je formiran za ovu priliku od muzičara iz benda "Shake Stew" i prema rečima njegovih članova, sprema se da publici ponudi jedinstvenu hipnotičku kombinaciju afrobita i džez gruva.

Duo „Kan i Džan“ iz Turske, klavir i kontrabas, predstavlja projekat „Bezvremeni“, jedan od najpopularnijih džez albuma u Evropi, za koji kritika kaže da „sjaji poput Aladinove čarobne lampe među toliko drugih džez albuma“.

Iz Italije dolazi bend "Yellow Squeeds", na čelu sa uvek drugačijim Frančeskom Diodatijem, jednim od najboljih džez gitarista Italije, pa i Evrope. Retko koji bend okuplja tako tražene, izuzetne soliste i improvizatore bez premca, koji pak vole da sviraju zajedno i koji u svom nastupu „koncept benda“ stavljaju ispred svega.  

Ukrajinski, a srpski saksofonista, vanserijski muzikalni Maks Kočetov nastupa sa svojim „Maks Kočetov kvartetom“, dok će domaći bend "Thrillseeking Polumers" pokazati zašto prema mišljenju poznavalaca džeza upravo njemu pripada visoko mesto u budućnosti domaće džez scene.

„Dve decenije duga tradicija festivala veliki je jubilej tihe upornosti, istrajnosti i ljubavi prema džezu koje organizatori Festivala, 'ReKreativno dud', sa saradnicima, pokazuju iz godine u godinu, dovodeći u srce Šumadije velika svetska muzička imena, među kojima su neka, poput Anite Vardel i Tima Garlanda baš tu, prvi i jedini put nastupali u Srbiji“, navode organizatori.

Ako se u skladu sa savremenim tendencijama rezultati mere isključivo brojkama onda treba istaći i da je za 20 godina na Internacionalnom džez festivalu u Kragujevcu, održano više od 120 koncerata i nastupilo više od 400 izvođača iz 40 država.

Svi koncerti glavnog programa ovogodišnjeg izdanja Festivala počinju u 20 časova na Velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština grada Kragujevca, uz tradicionalnu podršku Gete instituta, Italijanskog kulturnog centra i Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji.

 

Izvor: rts

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu