Mladi harmonikaš iz Šumadijskog sela na svetskom tronu - iKragujevac


Vesti

Aleksandar Ranković (15), virtuoz na harmonici iz Vinče kod Topole, osvojio je prvo mesto na prestižnom svetskom harmonikaškom takmičenju PIF (International Accordion Prize of Castelfidardo) u Castelfidardu u Italiji.

Ovo je ujedno i najveci uspeh srpske harmonike u 2019-oj godini.

U kategoriji World Student 15 nastupilo je 20 takmičara. Mladi virtuozi iz Italije, Kine, Slovenije, Portugalije i Kazahstana nisu mogli da se suprotstave nasem Aleksandru, koji je svirao briljantno i nadahnuto i posle završenog nastupa podigao na noge svetski žiri i publiku. Nguyen Tai Hung, član žirija iz Vijetnama, nazvao je našeg mladog umetnika pevajućom pticom iz Srbije i rekao da je hrabrosti bilo u izobilju da bi se odsvirao takav program.Aleksandar Rankovic Pif Castelfidardo.jpgSudbonosni trenutak i prekretnica u karijeri ovog mladog virtuoza je susret sa njegovim učiteljem, umetnikom i virtuozom na harmonici Goranom Jeknićem, koji je prepoznao veliki dar koji poseduje Aleksandar i vec 5 godina nepogrešivo bira pravi put za njega. Nižu se veliki uspesi na domaćim i svetskim takmičenjima. 

Tri puta prvo mesto na prestižnom takmičenju Prva harmonika Sokobanja, četiri puta prvo mesto na takmičenju Izvorske kapi u Aranđelovcu, prvo mesto na međunarodnoj olimpijadi u Moskvi 2016-te godine,treće mesto na svetskom takmicenju PIF u Italiji 2018-te godine i na kraju tog ciklusa kao kruna svega dolazi i ova nagrada za najboljeg harmonikasa na svetu u kategoriji World Student 15 koja na najbolji način zaokružuje uspehe ovog pobedničkog tandema Goran Jeknic - Aleksandar Ranković.

Iza svih ovih uspeha naravno stoji i požrtvovana Aleksandrova porodica koja je bezrezervno u svemu podržala ovaj pobednički tandem. Aleksandar je učenik prvog razreda gimnazije u Topoli i prvog razreda srednje muzicke skole u Leskovcu, u klasi profesora Dragise Milanovica.

San koji su sanjali Goran i Aleksandar, put od sela Vinča kod Topole do svetskog trona, postao je stvarnost. Verujemo da će im i u budućnosti snovi postajati java i da ćemo se svi zajedno radovati njihovim pobedama.         

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu