Renovirana škola Dositej Obradović u Erdeču - iKragujevac


Vesti

U OŠ Dositej Obradović, u naselju Erdeč, svečano je predat na upotrebu dograđeni objekat škole u kome se na 1200 kvadrata nalaze fiskulturna sala sa pratećim sadržajima, prostorije za produženi boravak, kuhinja i trpezarija. Rekonstrukcija škole, koja ove godine obeležava 40 godina od svog osnivanja, realizovana je u okviru projekta Ministarstva privrede „Podrška razvoju lokalne i regionalne infrastukture – Gradimo zajedno“. Vrednost radova je 90 miliona dinara, od čega je grad Kragujevac obezbedio 70 posto sredstava, kao i dodatnih pet miliona dinara za opremanje novog prostora.

Prema rečima direktora škole Igora Janjića, ovo je najznačajniji dan za tu obrazovnu ustanovu koju trenutno pohađa 350 đaka. Na fiskulturnu salu škola čeka decenijama, tačnije od svog osnivanja. Cilj projekta, međutim, nije samo stvaranje boljih uslova za rad i rekreaciju naših učenika, što jeste bio prioritet, kazao je Janjić i dodao da je ovaj objekat veoma značajan jer će moći da ga koristi i veliki broj sportista koji gravitira kao ovom području sa oko 10 000 stanovnika. S druge strane očekuje se da će takvi uslovi u školi uticati na veću polaznost učenika u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Zadovoljstvo je što smo učestvovali u sufinansiranju ovog projekta, koji je Ministarstvo privrede relizovalo zajedno sa gradom Kragujevcem. Cilj Programa “Gradimo zajedno”, istakla je Biljana Žarković pomoćnica ministra privrede za investicije i infrastukturne projekte, je da utiče na poboljšanje životnog standarda stanovništva. Ovaj projekat pre svega utiče na poboljšanje standarda učenika, odnosno na poboljšanje uslova u kojima će ovi učenici sticati nova znanja u svim oblastima rada. Pored obrazovanja i vaspitanja u novoj fiskulturnoj sali moći će da razvijaju sportske i druge fizičke aktivnosti. Ministarstvo privrede, rekla je Biljana Žarković, ima odličnu saradnju sa gradom Kragujevcem i u narednom periodu planira program koji će se odnositi na industrijske zone u Kragujevcu.

Ovo je samo jedan u nizu projekata koje grad Kragujevac realizuje u saradnji sa državom. Oko pet miliona evra je uloženo samo u prosvetni sistem u Kragujevcu i to su rekordna ulaganja od kad su škole građene, podsetio je gradonačelnik Radomir Nikolić. Trudili smo se da postavljamo prioritete po veličini problema u kojima se škola nalazi i samoj investiciji, ali i koliko je škola bila spremna da učestvuje odnosno koliko su brzo dobijali projekte jer nije bilo vremena, moralo je odmah da se reaguje. Nekoliko škola je u potpunosti rekonstruisano. Nismo se vodili time da li je škola u centru ili prigradu, jednostavno smo morali da postavimo prioritete. Kako odmiče vreme tako će sve škole doći na red. Očekujemo i povratnu informaciju od Kancelarije za javna ulaganja kako bismo u Drugoj tehničkoj školi i OŠ u Beloševcu ušli u potpunu rekonstrukciju. Pored toga, u narednom trogodišnjem periodu u planu je izgradnja dva nova vrtića i dve nove škole, kazao je gradonačelnik Radomir Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu