Susreti učenika tehničkih škola iz Sokolnice i Kragujevca - iKragujevac


Vesti

Učenici Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice iz Češke borave u Kragujevcu, kao gosti Prve tehničke škole u okviru tradicionalne đačke razmene. Tim povodom, prof. dr Nedeljko Manojlović član Gradskog veća za obrazovanje priredio je prijem za predstavnike Prve tehničke škole i njihove goste.

Grad Kragujevac poklanja veliku pažnju međunarodnoj saradnji, naročito u oblasti obrazovanja. Pored tradicionalnih razmena učenika sa rumunskim Piteštijem i francuskim Sirenom, pokrenuta je i saradnja sa obrazovnim institucijama iz Rusije, kazao je Manojlović. Takođe, podržavamo i sve bilateralne saradnje koje pojedine škole ostvaruju u direktnim kontaktima, kao što je Prva tehnička škola ostvarila sa školom iz Češke. Ovo je od izuzetnog značaja pre svega za oblast kojom se škole bave, a to je elektrotehnika i elektronika. Kontakti dve stručne škole, gde je prisutna i razmena učenika, doprinose boljem razvoju obrazovanja i kod nas i u Češkoj, kazao je prof. dr Nedeljko Manojlović, član Gradskog veća za obrazovanje.

Međunarodna saradnja Prve tehničke škole iz Kragujevca i Srednje škole elektrotehnike i energetike iz Sokolnice, predgrađa grada Brno Južnomoravske regije Češke republike, traje već 15 godina. Dve škole su zajedno učestvovale na projektu “Energija bez granica“, a tom prilikom opremljen je energetski kabinet Prve tehničke škole.

Siguran sam da će saradnja i prijateljstvo između naših škola trajati jer su nam pre svega kulture veoma slične. Radujemo se svakom novom susretu jer naši đaci imaju mnogo toga da vide i da nauče, ali i da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Srbije, rekao je Jirži Šefček, profesor u Srednjoj školi elektrotehnike i energetike.
Pored praktične nastave u Prvoj tehničkoj školi i razmene znanja i iskustava učenika i profesora u oblasti struke, za 12 učenika iz Češke predviđen je i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti Kragujevca i Beograda.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu