Obeležena godišnjica od proboja Solunskog fronta - iKragujevac


Vesti

Polaganjem venaca kraj Spomenika palim Šumadincima obeležena je godišnjica proboja Solunskog fronta. U znak sećanja na hrabre srpske vojnike koji su pre 101 godinu, probojem Solunskog fronta oslobodili Srbiju, vence su položili, pripadnici Vojske Srbije, članovi udruženja a u ime grada Kragujevca, venac je položio Ratko Tomašević, član Gradskog veća za unapređenje položaja penzionera u lokalnoj samoupravi.

Proboj Solunskog fronta, smatra se jednom od najvećih pobeda srpske vojske u istoriji. I ne samo zbog toga, ovaj datum u našoj istoriji ima još veći značaj zbog žrtava srpskih vojnika, za koje i onda i danas znamo, nisu bile uzaludne. Ostale su urezane u istoriju Velikog rata i imale veliki značaj za stvaranje nove države ali i za današnju modernu srpsku državu. Polaganjem venaca odajemo zahvalnost i poštovanje svim palim borcima za oslobođenje Srbije, rekao je Ratko Tomašević, član Gradskog veća.

Te 1918. godine 15. septembra na Solunskom frontu, srpska vojska je uz svoje saveznike, mnogo veće i jače države, kao i u svim ratovima do tada, bila nosilac najžešćih bitaka i ratova sa ogromnim gubicima. Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920 ”Vojvoda Radomir Putnik” iz godine u godinu obeležava značajne datume i sećanjem na važne događaje, ratove i žrtve koje su ratovi odneli čuvamo srpsku istoriju, rekao je Marko Kovač, pukovnik u penziji i član Udruženja. 1-19.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu