Kragujevcu 120 hiljada evra u okviru ReLOaD programa - iKragujevac


Vesti

Predstavnici 22 organizacije civilnog društva iz pet gradova i opština iz Srbije potpisali su u Kragujevcu sporazume o finansiranju projekata izabranih u okviru javnog poziva Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), koji finansira Evropska unija a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U cilju jačanja partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog društva na dobrobit građana i lokalnih zajednica ReLOaD u Srbiji se sprovodi u pet gradova: Dimitrovgradu, Kuršumliji, Paraćinu, Šapcu i Kragujevcu. Sa predstavnicima organizacija civilnog društva iz ovih gradova Sporazume je u ime UNDP, potpisala Fransin Pikap, stalna predstavnica programa koja je rekla da nevladine organizacije rade veoma važan posao jer pružaju podršku najranjivijim kategorijama stanovništva, siromašnima, osobama sa invaliditetom, starima u ruralnim područjima i pomažu onima koji su isključeni ili pomalo zaboravljeni u društvu.

Kroz ReLOaD program pomažemo organizacijama civilnog društva da uspostave bolju saradnju i jačaju poverenje sa lokalnim vlastima, a sa druge strane odabrane jedinice lokalne samouprave finansijskim učešćem u projektima jačaju odgovornost samih predstavnika vlasti i transparentnost u načinu na koji ih finansiraju, objasnila je Fransin Pikap. Ona je dodala da je program ReLOaD veoma važan i u procesu pristupanja Srbije Evropskoj Uniji i to u segmentu jačanja lokalne demokratije, a posebno za ciljeve održivog razvoja, za čije je ostvarenje ostalo još 10 godina i zbog kojih je važno da niko ne bude izostavljen i zaboravljen.

Ukupan iznos sredstava za 22 odobrena projekta je 350 hiljada evra, a u Kragujevcu će se u okviru ReLOaD programa fiansirati osam.

Čestitajući nevladinim organizacijama na izabranim projektima Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Kragujevca je rekao će dobijena sredstva sigurno biti iskorišćena na pravi način i biti upotrebljena za unapređenje kvaliteta života naših građana. On se zahvalio UNDP na svemu što rade za Srbiju i naše gradove i izrazio zadovoljstvo što je sredstva za realizaciju svojih projekata dobilo osam kragujevačkih nevladinih organizacija dodavši da će grad Kragujevac kao i do sada nastaviti finasijski da podržava njihov rad.

Današnjem svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovali su i Samir Omerefendić, regionalni menadžer ReLOaD programa, Nebojša Jović, zamenik predsednika opštine Kuršumlija i Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Inače, sporazum o finansiranju projekata iz Kragujevca su potpisale nevladine organizacije: Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Omladina JAZAS-a, Forum mladih sa invaliditetom, Udruženja gluvih i nagluvih Šumadijskog okruga, osoba sa mentalnim smetnjama “Luna”, za društveni razvoj mladih “Interaktiv”, za pomoć osobama sa autizmom i Udruženje hranitelja “Čuperak”.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu