Najavljen program 16. Šumadijskog sajma poljoprivrede - iKragujevac


Vesti

Na kragujevačkom Šumadija sajmu od 5. do 8. septembra biće održan 16. Šumadijski sajam poljoprivrede. U hali i na prostoru ispred Šumadija sajma predstaviće se preko 200 izlagača biljne i stočarske proizvodnje, a najveći deo izložbenog prostora ispuniće mehanizacija, oprema i alat za poljoprivredu i stočna grla.

Među izlagačima biće predstavnika iz Belorusije i Turske, tako da Šumadijski sajam poljoprivrede ima i međunarodni karakter na kojem će se pored vodećih brendova značajnih za poljoprivredu predstaviti i manje kompanije sa svojim traktorima za voće i povrće ali i dosta nove priključne mehanizacije, kazao je najavljući program, direktor Šumadija sajma Zoran Nedeljković. Činimo sve da se Šumadisjki sajam poljoprivrede nađe odmah posle Novosadskog i ove godine očekujemo znatno veću poseta imajući u vidu da imamo sve izlagače koji izlažu i na Novosadskom sajmu, samo u manjem obimu, kaže Nedeljković. Govoreći o kvalitetu i značaju sajma on ističe da je od 2013. godine statistički gledano postignut 2,5 puta veći finansijski napredak, da je svaki sajam bolji od prethodnog a da izlagači rado ponovo dolaze jer postižu dobre poslovne rezultate.

Prateći program Šumadijskog sajma poljoprivrede čine stručna predavanja i tribine sa aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede u pres centru i bogat kulturno umetnički program na bini ispred Šumadija sajma a deo četvorodnevnog sajma posvećen je stočarskim izložbama i izložbama pernatih i sitnih životinja. U odnosu na prethodnu ove godine organizatori najavljuju predstavljanje većeg broja stočnih grla: oko 100 koza, 300 ovaca, oko 80 stacioniranih konja, krava na istom nivou kao i prethodne godine, dok će zbog zabrane resornog ministrstva izložba svinja izostati.

Stočarstvo je u Šumadiji na samom rubu, a mi se trudimo da kroz sajam podignemo ovu granu poljopriverde na viši nivo, kazao je Nikola Paunović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu. Izložbe stoke su svake godine uglavnom istog formata, ali se iz godinu u godinu povećava broj grla za oko 30 do 40 %, kaže Paunović. Svaka je izložba jača a sa odabirom stoke, farmama, brojem učesnika i gazdinstvima sve su kvalitetnije. Po završetku svakog sajma evidentno je da svake godine beležimo više izlagača, pojedinačnih manifestacija, učesnika i posetilaca, tako da se nadamo se da će broj od 30 000 posetilaca biti premašen i da će ova regionalna sajamska manifestacija postati brend po kojem će nas prepoznavati narednih godina.

Generalni sponzor 16. Šumadijskog sajma poljoprivrede je RTI, zlatni WEX Group i Mehanizacija Trgomen, srebrni Villager a pokrovitelj je grad Kragujevac. Ulaz i parking se besplatni, a svečano otvaranje zakazano je za četvrtak 5. avgust u 11.00 sati.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu