Otpad na obalama Gružanskog jezera opasnost za 300.000 građana - iKragujevac


Vesti

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa načelnikom Šumadijskog upravnog okruga Biljanom Ilić Stošić i predsednikom Opštine Knić Miroslavom Nikolićem koji su ga informisali o ekološkim problemima sa kojima se suočava opština Knić.

Predsednik opštine Knić je rekao da se ta mala i nerazvijena opština suočena sa problemima komunalnog otpada, otpadnih voda i otpada na obalama Gruže, koji nosi latentnu opasnost za zagađenje Gružanskog jezera, akumulacije iz koje se vodom snabdeva više od 300.000 građana Šumadijskog okruga.

Nikolić je ukazao da je opština, kojoj nedostaju finansijski i administrativni kapaciteti, namerna da rešava sve ove probleme u saradnji sa Šumadijskim upravnim okrugom i da im je potrebna podrška Ministarstva kako bi pripremili projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju postrojenja za preradu otpada i otpadnih voda, saopštilo je Ministarstvo.

Ministar Trivan je ukazao da nema važnijeg posla od prerade otpadnih voda i rešavanja pitanja komunalnog otpada jer se tako čuvaju najvažniji prirodni resursi zemljište i voda.

Podsetio je da naša zemlja ima najmanje površinskih voda u regionu i da je zato važno da se sačuvaju i veštačke akumulacije koje obezbeđuju vodosnabdevanje građana pijaćom vodom kakvo je jezero Gruža i da se brine o očuvanju i zaštiti jezera.

Razvoj ekološki održivog sistema upravljanja otpadom, po rečima Trivana, od suštinske je važnosti kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou.

„Ministarstvo pruža stručnu i finansijsku podršku opštinama u izradi projektno-tehničke dokumentacije kako bi našli rešenja koja će biti ekološki ekonomski i društveno isplativa i korisna”, objasnio je Trivan.

On je rekao da će Ministarstvo pružiti svu stručnu i svaku podršku opštini Knić kako bi se problem sagledao u celosti, a zatim pronašla moguća rešenja, reciklažni centri ili postrojenja za biomasu, radi trajnog rešavanja problema zagađenja i što boljeg upravljanja i jačanja kapaciteta u oblasti zaštite životne.

 

Izvor: Politika

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu