Kragujevčani, odmorite na Siciliji - mesta koja ne smete propustiti - iKragujevac


Vesti

Sicilija se nalazi na samom jugu Apeninskog poluostrva i predstavlja jedno od onih mesta koja istog trenutka šarmiraju svakoga ko tu kroči. Ona nije obično ostrvo - nekada davno na njenom tlu prepletale su se mnoge kulture a svaka od njih ostavila je neizbrisiv trag u vidu zdanja, spomenika, i mnogih drugih znamenitosti koje joj daju jedinstvenu lepotu. Povratak u prošlost samo je jedna od stvari koje Siciliju čine magičnom. Tamo ćete pronaći i pregršt prirodnih lepota, panorame od kojih zastaje dah, ali i odlična mesta da uživate u čarima leta.

Ako ste već počeli da pakujete kofere i spremate se put Sicilije, postoje mesta koja nikako ne smete zaobići dok ste tamo. Na Siciliji postoji vrlo dobra infrastruktura vozova i ostalih vidova prevoza tako da će vam biti prilično lako da posetite što više onih mesta zbog kojih je ona jedno od najšarmantnijih mesta u Italiji, a možda čak i u svetu.

Sirakuza

Sirakuza je grad na Siciliji čija istorija seže gotovo 3 000 godina u prošlost. Sa toliko dugačkom istorijom, nije ni čudo što se u njoj nalazi izobilje spomenika od izuzetnog kulturnog značaja od kojih su mnogi pod zaštitom UNESCO-a. Srce grada nalazi se na ostrvcetu Ortiđa, koje je povezano sa Sirakuzom pomoću tri mosta. Prelaskom preko mosta Umbertino (Ponte Umbertino), naići ćete na Apolonov hram dok se nedaleko odatle nalazi i najlepši trg na Ortiđi. Naravno, u pitanju je prelepi Duomo (Piazza Duomo) na kojem se nalaze impoznatna zdanja, poput najveće katedrale Duomo di Sirakuza. 

Palermo

Palermo je glavni grad Sicilije i još od vremena od kad su se Grci i Feničani borili za prevlast u 5. i 6. veku, u njemu su se preplitali uticaji mnogobrojnih moćnih kultura, od rimske preko vizantijske pa sve do arapske. Svakako ne smete propustiti glavnu katedralu grada, izgrađenu davne 1185. Iako je od tada mnogo puta restaurirana i renovirana, u njoj se i dalje nalaze grobnice članova kraljevske porodice koja je osnovala Kraljevinu Italiju ali je takođe i dom mnogim predmetima od izuzetne vrednosti pa se zato i nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Na samo sat vremena od Palerma nalazi se i Ćefalu, prelepi gradić koji je poznat po nekim od najlepših plaža u čitavoj zemlji. Ukoliko želite da se osvežite nakon sati i sati šetnje po Palermu, Ćefalu je pravo mesto za vas.

Katanija

Posle Palerma, Katanija je najveći grad na Siciliji. Pored toga što je jedan od glavnih trgovinskih centara upravo zbog svog geografskog položaja, u njoj leže vekovi istorije koji su ostavili traga kroz arhitekturu, kulturu, lokalnu kuhinju, i naravno, njene stanovnike. Ono što Kataniju naročito izdvaja je činjenica da se nalazi u samom podnožju Etne, najvećeg aktivnog vulkana u Evropi, do koje se lako može doći iz grada. Izlet na Etnu je nešto što nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete u Kataniji jer je osećaj koji se javlja kad stojite na vrhu uspavanog vulkana neponovljiv. U samom gradu nalazi se mnoštvo muzeja, galerija, katedrala, i trgova koji su beskrajno šarmantni i datiraju iz raznih epoha kroz koje je Katanija prošla. 

Taormina

Taormina je jedinstveno mestašce smešteno na samom obodu litice koja gleda na Mediteransko more. Ova šarmantni gradić leži u podnožju planine Tauro a sa glavnog trga u gradu, pogled se pruža na Etnu. U njoj su građene letnje rezidencije još od doba Rimljana a velelepna zdanja se i dan-danas nalaze tu. Grčki amfiteatar, katedrala Svetog Nikole, botanička bašta sa ostacima rimskih građevina, i još mnogo toga dočekuje posetioce u Taormini. U njenoj neposrednoj blizini se nalazi i nekoliko malih plaža na kojima je retko kada gužva što čini ovo mestašce idealnim za beg u istoriju, mir i tišinu.


Eolska ostrva

Eolska ostrva su naziv za sedmočlani arhipelag koji se nalazi odmah uz severoistočnu obalu Sicilije. Vulkano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filikudi i Alikudi su ostrva koja čine ovaj arhipelag i na svakom od njih se nalaze prelepe plaže, mesta za ronjenje, planinske staze, pa čak i vulkani. Svakako je nemoguće izdvojiti jedno ostrvo i tvrditi da treba posetiti baš njega jer svako do njih poseduje nešto jedinstveno i neponovljivo. Tako ćete na Stromboliju videti jedan od tri aktivna vulkana u Italiji, na Lipariju ćete uživati u bogatom noćnom životu, na Salini okupati na prelepoj plaži Polara a na Panarei istraživati morske uvale i pećine.
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu