Počeli Dani Izraela u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

Ambasadorka Izraela Alona Fišer Kam i predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović otvorili su u Pešačkoj zoni dvodnevnu manifestaciju Dani Izraela u Kragujevcu. U godini kada naše dve zemlje obeležavaju 27 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kragujevac je drugi put zaredom domaćin izraelskoj ambasadi koja ovde organizuje predstavljanje svoje kulture, tradicije i običaja.

Sećajući se dana zajedničke istorije i svega što smo zajedno prošli i zajedno preživeli, mi smo okrenuti ka budućnosti, kazao je predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović. Želimo da zajedno učimo, da radimo sa našim izraelskim prijateljima na polju inovacija i naučno – tehnološkog napretka.

Nešto što očekujemo i čemu se svi radujemo je da u našem okrugu i u našem gradu vidimo još više izraelskih investitora, da od njih učimo, jer je Izrael jedna od nacija u usponu. Zato ovakva manifestacija u Kragujevcu, gde zajedno promovišemo izraelsku kulturu i naciju može da pomogne da steknemo nova znanja i iskustva i to primenimo u budućnosti.

Na ovaj način promovišemo sve umetničke kapacitete. Naša je želja da Kragujevčani ne gledaju samo slike, nego da osete i iskuse Izrael, da ostetite našu hranu, da osetitite i čujete našu muziku, igru, filmsku umetnost, rekla je Alona Fišer Kam ambasadorka Izraela u Srbiji, izražavajući zahvalnost svima koji su omogućili da naša saradnja ne bude svedena samo na jednogodišnje protokolarne posete.

Ovo je mnogo više od toga, jer zajedno naporno radimo za bolje sutra, ne samo grada i države, nego i onoga što je najvažnije a to je poboljšanje života običnih ljudi, poručila je Alona Fišer Kam.

U okviru Dana Izraela, pored Haver Srbija radionice za mlade, Gradska turistička organizacija promovisala je danas novu vodičku turu Jevrejsko nasleđe Kragujevca. Cilj je, kazao je direktor Gradske turističke organizacije Bojan Pavlović, da predstavimo sve značajne Jevreje koji su živeli u Kragujevcu, sve lokalitete i nematerijalno nasleđe, koliko je jevrejska zajednica, koja je uživala najšira građanska prava, od vremena kneza Miloša doprinosila razvoju našeg grada i različitih oblasti društvenog delovanja. Ova vodička tura od sledeće godine biće u redovnom programu GTO Kragujevac.

Okupljeni Kragujevčani bili su u prilici da pobaju i izraelski specijalitet – falafel, ali i da premijerno vide nastup naših učenika Milutina Lekovića i članica plesnog studija Dols, koji će na međunarodnom umetničkom takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ predstavljati Izrael 22. juna u Vrnjačkoj banji3-16.jpg4-15.jpg5-15.jpg

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu