Za obnovu domova od 120.000 do 600.000 dinara - iKragujevac


Vesti

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević kaže da će građani za obnovu svojih domova, koji su oštećeni u poplavama, dobijati između 120.000 i 600.000 dinara, u zavisnosti od stepena štete.

Blagojević je rekao da će posle poplava, u kojima je, prema grubim procenama, pričinjena šteta od 25 miliona evra, prioritet biti obnova domova, dok će popravke mostovi i puteva pričekati izveštaje sa procenama koje treba da dostave lokalne samouprave, prenose Večernje novosti.
Dodao je da će Kancelarija za javna ulaganja u četvrtak pred Vladu izaći sa Programom obnove objekata zbog poplava, nakon čega može da krene isplata pomoći građanima.

"Građani su pozvani da prijave štetu, a opštine već rade i procenjuju u kom stepenu su objekti oštećeni. Imamo pet kategorija - od najmanje za koju je predviđena pomoć od 120.000 dinara, do najveće štete za koju se planira iznos od 600.000 dinara", rekao je Blagojević.

Istakao je da prve prve procene pokazuju da je u poslednjim poplavama oštećeno oko 1.000 kuća.

"Kada opštine izdaju rešenja, Kancelarija će uplatiti sredstva direktno na račun korisnika", objasnio je Blagojević.

Kako je naveo, od 22 opštine, u kojima je proglašeno stanje elementarne nepogode, najugroženije su Kraljevo i Guča, jer je poplava napravila štetu na celoj njihovoj teritoriji.
 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu