KIŠA POČINJE VEČERAS I PADA SVE DO PETKA: Najviše padavina sutra i prekosutra, a ovo su delovi Srbije kojima preti najveća opasnost! - iKragujevac


Vesti

Od nedelje uveče pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše, a najviše će pasti tokom ponedeljka i utorka, zbog čega se očekuje i porast vodostaja na većem broju reka u Srbiji. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da se ova količina padavina "podudara s situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave".

Ministar ipak kaže da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

Obilne padavine u ponedeljak i utorak, ali kiša ne prestaje sve do petka
Prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće od 20 do 40 litara, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda ukupna količina za ta dva dana iznosiće od 30 do 50 litara po kvadratnom metru.

U petodnevnoj najavi, odnosno od 13. do 17. maja, navodi dalje RHMZ, ukupno će na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje pasti od 80 do 120, u istočnim od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Za tih pet dana najavljene su i obilne padavine za Beograd - ukupno će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru.

Ove reke bi mogle da se izliju
Stručnjaci kažu da problema sa izlivanjem reka ne bi trebalo da bude na većim rekama.

Prema upozorenju RHMZ, vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Međutim, Đorđe Đurić, meteorolog Đorđe Đurić iz "Weather2umbrella", kaže i da će nivo Save porasti.

- Mnogo više kiše će pasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sve se to sliva u Savu, te će i nivo savske vode i kod nas porasti - objašnjava on.

Ipak, prema podacima RHMZ-a, vodostaj Save trenutno iznosi oko 3,5 metra, a u sredu bi mogla da bude na visini od 4,1 metar.

Slična situacija je i sa vodostajem na Dunavu koji je trenutno u Zemunu nešto ispod četiri metra, a za nekoliko dana će porasti na 4,4 metra.

Očekivani porast vrednosti je još oko metar daleko od granice redovne odbrane od poplava, stoji u saopštenju.

Iako je Sektor za vadnredne situacije u pripravnosti, na osnovu najnovijih analiza, poplave iz 2014. godine ne bi trebalo da se ponove.

- Problem sa poplavama iz 2014. godine bio je taj što su rečna korita pre samih poplava bila prepunjena, a ove godine to nije slučaj jer smo imali periode suša tokom prethodnih meseci - ističe Đurić.

 

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu