Porodične igre tema ovogodišnjeg 15. maja - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac u saradnji sa Centrom za razvoj usluga socijalne zaštite ”Kneginja LJubica” i Savetovalištem za brak i porodicu već devetu godinu za redom obeležava Međunarodni dan porodice uvek s jednim ciljem – jačanja, očuvanja i promovisanja porodice i porodičnih vrednosti. Pored zdrave porodice kao stuba društva, čvrstine i stabilnosti, svaka odgovorna lokalna zajednica, posebnu pažnju poklanja porodicama koje su u riziku i onima kojima je potrebna pomoć i podrška, u prilog tome govori izbor partnerskih organizacija koje imaju značajnu ulogu u organizovanju programa i aktivnosti, a koji su predstavljeni na današnjoj konferenciji za novinare.

Uz podršku grada Kragujevca a u saradnji sa predškolskim i obrazovnim ustanovama već devetu godinu zaredom realizujemo programe povodom Međunarodnog dana porodice i svake godine cilj nam je isti da promovišemo porodicu, njen značaj za svakog pojedinca i sve vrednosti koje ona nosi. Iz godine u godinu se trudimo da budemo kreativniji i obradimo različite teme kako bismo otkrili i prikazali sve pojedinosti i šta je sve bitno za razvoj i negovanje tradicije porodičnih rituala. Ove godine opredelili smo se za temu Porodične igre koje ćemo da promovišemo uz pomoć saradnika iz predškolskih ustanova Nada Naumović i Đurđevdan kao i osnovnih škola i drugih prijatelja, rekla je Snežana Stevanović, direktorka Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja LJubica.

Govoreći o programu i aktivnostima, Gordana Petronijević, rukovodilac Savetovališta za brak i porodicu rekla je da je ovogodišnji koncept malo drugačiji.

U saradnji sa predškolskim ustanovama osmislili smo porodične igre – trodelnu slagalicu koja se bazira na poznavanju priča i basni, veština i poznavanju grada. Igra je sastavni deo života, bez nje ne možemo ali smo zaboravili one stare porodične igre koje su veoma bitne. Za svako dete je važno da se igra u porodici jer tako razvija odnose, postaje emocionalno intelektualno sigurnije, gradi dobar odnos sa svojim roditeljima, uči da deli i dobra i loša osećanja što je veoma bitno a sve to podstiče zajedničko vreme koje porodica, nažalost, sve manje provodi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 15. maj kao Međunarodni dan porodice utvrdila je još 1993. godine, ali prema rečima dr Gordane Damnjanović, članice Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu to nije samo dokument i jedan dan već predstavlja odnose koji su veoma važni unutar svake porodice.

Kao odgovorna lokalna samouprava dužni smo da poštujući ljudska prava, dostojanstvo i porodicu kao osnovni element društva učinimo sve da obezbedimo bolji i bezbedan život svakom pojedincu i njegovoj porodici i unapređujući preventivne mere jačamo kapacitete da jednu porodicu učinimo stabilnom, kaže dr. Damnjanović. Nažalost, svesni smo prisustva porodičnog nasilja, ali obeležavajući Međunarodni dan porodice pored promovisanja porodičnih vrednosti, potpisom Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznate kao Istanbulska, obavezali smo se da damo nultu toleranciju na nasilje u porodici. Samo zdrava porodica čini temelj društva a kao takva zajednicu jačom i naprednijom, dodala je ona.

Centralna manifestacija programa obeležavanja Međunarodnog dana porodice održaće se 15. maja u 16,00 sati u OŠ Radoje Domanović. U kvizu Igre u porodici učestvovaće mališani predškolsih ustanova sa svojim porodicama dok je za učenike osnovne škole raspisan konkurs za najbolju porodičnu igru. Za 14 nagrađenih radova i najbolji porodičnih timova, 19. maja planira se izlet u etno selo Moravski konaci.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu