Novi lekovi na račun države: Spas za one za najtežim oboljenjima - iKragujevac


Vesti

Na spisku dijagnoza za koje bi pacijenti mogli da dobiju najsavremeniju terapiju o trošku države nalaze se mnoga maligna, imunološka, reumatska i najteža kožna oboljenja

Više od 80 inovativnih lekova, odnosno novih terapijskih formula koje do sada nisu primenjivane, trenutno konkuriše za ulazak na pozitivnu listu medikamenata koji se izdaju o trošku zdravstvenog osiguranja.

Na osnovu mišljenja komisija za svaku terapijsku oblast formirana je lista prioriteta sa više od 80 ovih lekova i data preporuka da se što hitnije uvrste na pozitivnu listu RFZO. Na spisku dijagnoza za koje bi pacijenti mogli da dobiju najsavremeniju terapiju o trošku države nalaze se mnoga maligna, imunološka, reumatska i najteža kožna oboljenja.

Doktor Bojan Trkulja, direktor Udruženja inovativnih proizvođača lekova - "Inovija", kaže za Večernje novosti da postoji realan osnov za optimizam da će osiguranici pre kraja ove godine konačno ponovo dobiti priliku da budu lečeni znatno većim brojem inovativnih lekova, a da će u narednih nekoliko godina na raspolaganju imati sve one lekove koji su nosioci revolucije u modernoj medicini.

- Sledeći neophodan korak je pronalaženje alternativnih modela finansiranja, kako bismo u najkraćem vremenskom roku nadoknadili zaostatak koji postoji u dostupnosti inovativnih terapija našim pacijentima u odnosu na pacijente u Evropi i susedstvu - kaže dr Trkulja. - Sa tim ciljem formirana je i radna grupa u koju su članove delegirali RFZO, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija, kao i predstavnici inovativne farmaceutske industrije. Očekujemo da će rezultati rada biti vidljivi u sledećih nekoliko meseci.

Sasvim očekivano, ekonomski najjače zemlje svojim pacijentima obezbeđuju gotovo sve najmodernije terapije, ali i analize srednje razvijenih zemalja, kaže dr Trkulja, pokazale su opravdanost investiranja u najnovije terapije.

Crna Gora je u poslednje dve godine napravila jedan od najvećih iskoraka u regionu i svojim pacijentima učinila dostupnim praktično sve inovativne lekove za koje je struka dostavila pozitivno mišljenje - kaže dr Trkulja. - I Srbija je poslednjih godina načinila prve korake u tom pravcu, uvođenjem posebnih ugovora kojima je deo troškova lečenja inovativnim lekovima prenesen na proizvođače, što je omogućilo konačno otvaranje pozitivne liste i za najefikasnije lekove koje medicina danas može da ponudi.

Plaćanje po efektu

Fokus zdravstvenih sistema koji sve više uvode inovativne lekove, prema rečima dr Bojana Trkulje, pomeren je sa ulaganja u infrastrukturu ka ulaganju u nove terapijske opcije, kao i ka razvoju novih fleksibilnih modela finansiranja koji se dogovaraju sa proizvođačima inovativnih lekova.

- Jedna od opcija je da zdravstveni fond plati proizvođaču samo one lekove koji su u terapiji dali očekivani pozitivni efekat - objašnjava sagovornik lista.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu