Osnivanje Zavoda za transfuziju krvi Kragujevac - iKragujevac


Vesti

"Kao posledica izmena Zakona o transfuzijskoj medicini, definisano da je se novi zavod za transfuziju formira u Kragujevcu. Pored postojećeg Istituta za transfuziju krvi u Beogradu, i zavoda u Novom Sadu i Nišu uz satelitske organizacije u Subotici i Užicu, treći zavod u Srbiji biće formiran u Kragujevcu." najavio je prof. dr Predrag Sazdanović, v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac.

Prema njegovim rečima, sadašnja Služba za snabdevanje krvlju i krvnim produktima Kliničkog centra Kragujevac imaće snažnu podršku u okviru zdravstvene ustanove, kroz kadar, opremu i postojeći prostor u početku, do potpunog formiranja novog zavoda.

"Ono što je najbitnije za pacijente Kliničkog centra Kragujevac je da će u svakom momentu biti obezbeđene sve zalihe krvi. Nastupajući tranzicioni period, neće se nimalo odraziti na rezerve krvi i potrebe za transfuzijskim poslovima u okviru Kliničkog centra Kragujevac. Formiranjem novog Zavoda za transfuziju krvi u Kragujevcu, samo će biti pojačana infrastruktura neophodna za pacijente ove zdravstvstvene ustanove." rekao je prof. dr Predrag Sazdanović.

Objašnjavajući budući sled događaja u vezi sa Kliničkim centrom Kragujevac, prof. dr Predrag Sazdanović je objasnio: "Za tri do četiri godine, očekujemo novi, rekonstruisani klinički centar, sa novom strukturom rada i u ovom trenutku anticipiramo te događaje formiranjem novog zavoda za transfuziju. Budući zavod će pokrivati malo veću teritoriju, prema utvrđenim pravilnicima, načinu rada i obavezama prema drugim zdravstvenim ustanovama, kao što su opšte bolnice. Suština je da Klinički centar Kragujevac snažno podržava formiranje budućeg zavoda za transfuziju, a sa druge strane, svi naši pacijenti i ubuduće će imati dovoljne zalihe krvi.

Za formiranje budućeg Zavoda za transfuziju, potrebno je da se ispune određeni zakonski okviri u okviru izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uz ostale akte kao što je akt o osnivanju, izmena plana mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji, što je posao Ministarstva zdravlja, da bi došlo do formiranja odgovarajuće ustanove.

Suštinski je važno istaći da su ljudi koji rade u budućem Zavodu za transfuziju iz Kliničkog centra Kragujevac. Reč je o vrlo iskusnim transfuziolozima i sa punim poverenjem znamo da će taj zavod ubuduće raditi kako treba. Za početak, zavod će funkcionisati u okviru Kliničkog centra Kragujevac, a kako se bude razvijao sa svojim aktivnostima, tražiće se drugi prostor.", istakao je prof. dr Predrag Sazdanović v.d. direktora Kliničkog centra Kragujevac.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu