Kragujevac grad otvorenih podataka i mogućnosti - iKragujevac


Vesti

Grad Kragujevac pokrenuo je portal otvorenih podataka, koji je predstavljen na konferenciji „Kragujevac grad otvorenih podataka i mogućnosti“ održanoj u okviru Nedelje otvorenih podataka na Fakultetu inženjerskih nauka.

Izradili smo i objavili prvi lokalni portal otvorenih podataka u Srbiji na kome se nalaze otvoreni podaci iz oblasti energetike, a intenzivno radimo na pripremi otvaranja podataka transporta u Gradu. Tu se nećemo zaustaviti jer ćemo u saradnji sa lokalnom zajednicom nastaviti da radimo na publikaciji podataka koji mogu biti objavljeni, kazao je Danilo Savić, član Gradskog veća za IKT, eUpravu i Smart city. Kragujevac ima trajno opredeljenje da postane grad otvorenih podataka, a time i grad mogućnosti i budućnosti, što predstavlja osnovu da postane „Pametan grad – Smart City“.

Imajući u vidu prioritete Republike Srbije, trajna opredeljenja grada Kragujevca su i digitalizacija i razvoj elektronske uprave. Do sada smo pokrenuli i realizovali projekte uvođenja „pametnog“ video nadzora, brojanje putnika, zvučna i pisana obaveštenja o autobuskim stanicama u vozilima gradskog saobraćaja, sistem za tiketing i monitoring sistema za gradski prevoz, sistem za monitoring vozila za odvoz smeća, QR code na računima javnih preduzeća, POS terminale u gradskoj upravi, elektronske servise eBeba, eVrtić, eInspektor, video nadzor na najprometnijim mestima u gradu, novi GIS, digitalne usluge Gradske uprave na portalu eUprava, podsetio je Savić i dodao da su otvoreni podaci nova tema u našem okruženju, ali kao servis građana u njima takođe vidimo razvojni potencijal pomoću koga se kao javna uprava na transparentan način i partnerski pristup otvaramo građanima, privredi i celokupnoj zajednici.

Konferencija koju je grad Kragujevac organizovao uz podršku UNDP a u saradnji sa Fakultetom inženjerskih nauka, organizacijama „PALGOsmart“ i „Arhus centar“ bila je prilika da se predstavnici jedinice lokalne samouprave, stručna javnost i studenti upoznaju sa pojmom otvorenih podataka, njihovom korišćenju i mogućnostima o čemu se govorili eminentni predavači i IT stručnjaci sa iskustvom u njihovoj upotrebi.

Otvoreni podaci predstavljaju resurs koji je svima slobodno dostupan, besplatno stavljen na raspolaganje preko interneta, tehnički pristupačan i mašinski čitljivi u otvorenim formatima koji se mogu ponovo upotrebiti i redistribuirati. Oni imaju ekonomski i kreativni potencijal, doprinose boljem uočavanju gradskih problema i efikasnijem upravljanju gradskog sistema. Pretočeni u svrsishodne aplikacije građanima poboljšavaju kvalitet života, a pripadnicima privrednog sektora poboljšavaju poslovni ambijent. S obzirom na to da stvaraju preduslove za razvijanje novih poslovnih ideja i kreativnog biznisa brojni stručnjaci otvorene podatke nazivaju naftom 21. veka, čulo se na konferenciji „Kragujevac grad otvorenih podataka i mogućnosti“.

Inače, Nedelju otvorenih podataka u Srbiji organizuju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije od 1. do 7 aprila.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu