IT GIMNAZIJA IZ KRAGUJEVCA ŠKOLOVALA MEDICINSKE TEHNIČARE?! Roditelji podneli prijavu protiv škole, inspekcija u toku! - iKragujevac


Vesti

Inspekcija Ministarstva prosvete od juče kontroliše rad IT gimnazije koja je u Kragujevcu, kako tvrde pojedini roditelji, upisivala decu za smer medicinski tehničar, a izdavali im svedočanstva da su završila smer "administrator računarskih mreža".

Kako za "Blic" kaže Nenad Mirčetić, koji je i podneo prijavu protiv Gimnazije "Sveti Arhangel" prosvetnoj inspekciji, "prevaru je otkrio tek kada se završilo prvo polugodište".

- Sina sam upisao da uči medicinski smer. Konkurs je izašao mesec dana pre početka školske godine. Deca su upisana, normalno je krenula i nastava. Deca su učila prvu pomoć, zdravstvenu negu, anatomiju... Među nastavnicima je bila jedna nastavnica koja predaje i u Medicinskoj školi „Sestre Ninković“ u Kragujevcu, kao i jedna lekarka zaposlena u Kliničkom centru. Međutim, dobili smo svedočanstva IT smera, a ove medicinske predmete smo dobili na papiriću, sa ispisanim ocenama, koji je overen pečatom IT gimnazije. Tada sam sina ispisao, i upisao u drugu školu - kaže Mirčetić. Ogorčeni otac kaže i to da je osim njegovog sina ispisano još jedno dete, a da nastavnici, navodno, "prete deci da ne smeju da kažu da su imali časove iz medicinskih predmeta". Ministarstvo prosvete je potvrdilo da je protiv IT gimnazije podneta prijava roditelja, i da je republičkom inspektoru naloženo da radi po tom pitanju, kao i da će se informacije o ovom slučaju saopštiti tek nakon što inspekcijska istraga bude okončana. Sa druge strane, saopštenjem je na prijavu roditelja reagovala i direktorka IT gimnazije Jelena Rašković.

- Sin Nenada Mirčetića je upisan na obrazovni profil - administrator računarskih mreža. Ugovor je potpisala njegova supruga Nataša Mirčetić, pa zato pretpostavljamo da on nije upoznat dobro na kom smeru mu je sin. Mi smo u razgovoru sa roditeljima prilikom upisa naveli da imamo u planu da otvorimo smer medicinska sestra tehničar, ali i to da će to da se ostvari tek kada dobijemo akreditaciju. Nije istina da su deca pohađala nastavu iz medicinskog smera - navodi ona.

Škola krivi roditelja

U saopštenju IT gimnazije stoji i to da "papirić sa ocenama iz medicinskih predmeta nije dokument škole, jer se na njemu nalazi samo pečat, bez potpisa ovlašćenog lica", kao i to da je protiv radnika koji su stavili pečat na taj papir pokrenut disciplinski postupak.

- Gospodin koji je izašao u javnost protiv naše škole ima za sobom četiri osuđujuće presude koje su pravosnažne i vezane su za nesavestan rad u privredi, pronevere i prevare, i ima dug prema školi od 270 evra, pa sumnjamo da je na ovaj način hteo da prevari školu, da ne plati dug i da nanese veliku štetu pred drugi upisni rok - kaže direktorka Rašković.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu