Kragujevac: Utvrđen predlog Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost - iKragujevac


Vesti

Komisija za rodnu ravnopravnost grada Kragujevca utvrdila je juče predlog Lokalnog akcionog plana i uputila Gradskom veću na razmatranje i odlučivanje. Akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje položaja žena je lokalni strateški dokument koji predstavlja skup mera i aktivnosti čiji je cilj unapređenje položaja žena i muškaraca u Kragujevcu.

Nakon višemesečnih diskusija o željenim promenama u zajednici doneta je odluka da plan treba da obuhvati tri strateške oblasti zdravstvo, bezbednost i obrazovanje, lični profesionalni razvoj i unapređenje ekonomskog položaja žena. To znači da je potrebno poboljšati zdravlje žena i unaprediti rodnu ravnopravnost u zdravstvenoj politici kroz edukaciju žena, naročito žena u seoskim sredinama, o značaju rađanja, zatim imunizacije protiv HPV virusa, merama zdravstvene zaštite, skrining pregledima, ali i uvođenja redovnih preventvnih pregleda za zaposlene.

U oblasti bezbednosti i obrazovanja, planirana je prevencija i suzbijanje svih vidova nasilja i obezbeđivanje sveobuhvatnog sistema zaštite žrtve i unapređenje bezbedonosne kulture kao i sprovođenje politike jednakih mogućnosti u oblasti obrazovanja. U okviru ličnog i profesionalnog razvoja i poboljšanja ekonomskog položaja žena,

Lokalnim akcionim planom previđene su mere za povećanje učešća žena u procesima odlučivanja i upravljanja, ali i ostvarivanja ravnopravnosti polova i politike jednakih mogućnosti, kroz edukaciju i unapređenje znanja o pozitivnim propisima, održavanje seminara, obuka i promociju principa ravnopravnosti kao osnovne demokratske vrednosti savremenog društva.

Tokom izrade Lokalnog akcionog plana došlo se do zaključka da institucionalni i normativni pomak u oblasti ravnoravnosti polova postoji, ali ipak u praksi žene i muškarci nemaju ista prava. Društvene, političke, ekonomske i kulturne nejednakosti su i dalje prisutne, a proklamovana jednaka prava ne znače i jednak položaj.

Lokalnim akcionim planom za ravnopravnost polova grad Kragujevac implementira zakonsku regulativu, jača kapacitete za prepoznavanje i otklanjanje diskriminacije u oblasti ravnopravnosti polova, unapređuje položaj muškaraca i žena, stvarajući pre svega bolje uslove za jaku porodicu, koja je stub društva.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu