Manje čekanje na ortopedske i oftalmološke operacije u KC Kragujevac - iKragujevac


Vesti

KRAGUJEVAC - Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, prof. dr Predrag Sazdanović izjavio je, da je namera rukovodstva te zdravstvene ustanove da se liste čekanja za otropedske i oftalmološke operacije do 1. juna zanačajno smanje.

Za tri nedelje lista čekanja za ugradnju veštačkog kuka je smanjena za 17 procenata, dok je broj onih koji čekaju na oftalmološku intervenciju manji za devet odsto.

Na ugradnju endoproteze kuka i kolena u kragujevačkom Kliničkom centru čeka oko 1.200 pacijenata.

Najznačajniji pomaci, kada su liste čekanja na operativne zahvate u pitanju, napravljeni su na klinikama za ortopediju i oftalmologiju, objasnio je direktor Kliničkog centra u Kragujevcu prof. dr Predrag Sazdanović.

Ugradnju endoproteze kuka čeka skoro 380 pacijenata, dok je 820 obolelih kojima je neophodna endoproteza kolena.

Prema Sazdanovićevim rečima, tri nedelje nakon uvođenja novog sistema nabavke ugradnog materijala i interne organizacije, lista čekanja za ugradnju veštačkog kuka smanjena je za 80, a za ugradnju veštačkog kolena za 60-ak pacijenata.

U ovom trenutku KC operacije radi u dve smene pre i popodne, i subotom pre podne i taj tempo ćemo držati narednih nekoliko meseci, zato apel svim pacijentima ortopedskim i oftalmološkim da se jave svojim lekarima i očekuju svoju operaciju, pripreme se i ne dođu u situaciju da ne mogu iz privatnih ili nekih drugih razloga da se operišu, rekao je Sazdanović.

Sa druge strane, na Klinici za oftalmologiju kragujevačkog Kliničkog centra, po listama čekanja koje se objavljuju na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, sredinom februara, za operaciju katarakte i ugradnju sočiva čekalo je više od 620 pacijenata. U planu je ugradnja 28 sočiva nedeljno, ali lekari u proseku urade oko 40. Norma za lekare je uvećana, ali ne drastično, kaže Sazdanović.

Strategija Ministarstva zdravlja od ove godine je da liste čekanja pacijenata u zdravstvenim ustanovama budu značajno redukovane, pa čak i prepolovljene do kraja 2019. godine.

 

Izvor: RTK

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu