U Kragujevcu za sada nema gripa: Ali evo ko je najviše ugrožen - iKragujevac


Vesti

Od posledica virusa gripa u Srbiji je od početka godine umrlo osmoro ljudi. Najugroženiji su hronični bolesnici, stari, deca do četiri godine i trudnice.

Međutim, komplikacije mogu da se jave i kod sasvim zdravih, mladih osoba. Prema podacima Doma zdravlja i Kliničkog centra, u Kragujevcu za sada nema obolelih od virusa gripa. 

Ukoliko imate jak kašalj, osećaj gušenja i temperaturu dva ili tri dana koju ne možete da oborite ispod 38 stepeni, treba odmah da se javite lekaru. 

Ne preporučuje se uzimanje antibiotika bez lekarskog nadzora kada su virusi u pitanju jer, objašnjavaju lekari, jednostavno ne deluju na njih. Dodaju da je povećan roj pacijenata koji se javljaju sa simptomima sličnim gripu, koji poslednjih nekoliko nedelja hara Srbijom. 

Za sada, u Kragujevcu, nije zabeležen nijedan slučaj gripa. Infektolog Kliničkog centra u Kragujevcu dr Jagoda Gavrilović objašnjava šta je svinjski grip.

Ono što je najbitnije za obolele je da povećaju unos vitamina i odleže da ne bi došlo do komplikacija. Opšte mere prevencije koje mogu značajno da smanje su: provetravanje prostorija, izlazak u šetnju, zdrava hrana i redovan san. 

Srbija je ove sezone imala najveći obuhvat vakcinacijom u poslednjih deset godina. To je i jedan od razloga zbog čega je do sada imala manji broj obolelih i umrlih od posledica gripa u odnosu na druge zemlje u regionu. 

U narednih nekoliko nedelja, očekuje se povećan broj obolelih, pa su zabranjene posete u porodilištima i bolnicama širom Srbije.
(RTK)
 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu