Prvi i jedini javni akvarijum u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

U prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu nalazi se prvi javni slatkovodni akvarijum u Srbiji, Akvarijum „PMF KG” je centar za konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda. Otvoren je 1. decembra 1999. godine. Organizaciona je celina Instituta za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu. Nalazi se na površini od oko 500 m2. Na ovom prostoru izloženi su akvarijumi i akvaterarijumi čija ukupna zapremina iznosi preko 60 000 litara.

Ovo je jedini je javni akvarijum u Srbiji koji sadrži različite slatkovodne i morske vrste riba, životinja i biljka, kako sa našeg podneblja tako i sa različitih krajeva sveta, Balkanskog poluostrva, Evrope, Azije, Afrike, Amerike i Australije.

Akvarijum Kragujevca ima i posebnu postavku endemnih i ugroženih vrsta balkanskih jezera, Ohridskog, Prespanskog, Dojranskog i Skadarskog jezera.

Osim toga „azil“ je našla i crna umbra (umbra krameri), riba koju je još Josif Pančić krajem pretprošlog veka našao u rezervatu „Zasavica“ u Vojvodini, a sada se smatra ugroženom vrstom.

Biolozi procenjuju da su zbog zagađenja ugrožene i domaće vrste kečiga i moruna, zlatni karaš, lipljan, crvenperka, kao i neke vrste vretenara. Stoga u kragujevačkom akvarijumu ima dosta endemskih vrta i posebna pažnja posvećena je reprodukciji vrsta koje su ugrožene u svojim prirodnim staništima.

Ranije su akvarijumi imali javnu svrhu za prikazivanje životinjskog i biljnog sveta koji živi u vodama dok danas savremeni akvarijumi imaju i funkciju očuvanja biološke raznovrsnosti ugroženih vrsta u veštačkim uslovima.

Najveću pažnju posetilaca raskošnim bojama i neobičnim oblicima privlače egzotične tropske ribe kao što su skalari, oskari, neonke, diskusi, trihogasteri, predatori poput proždrljivih pirana svih veličina, kao i pitoni, udavi, gušteri i druge vrste vodozemaca, gmizavaca i različitih vrsta beskičmenjaka, poput sunđera, dupljara, planarija i larvi koji nisu uobičajeni za naše krajeve. Na svakoj akvarijumskoj jedinici uredno su ispisani natpisi i na srpskom i na latinskom jeziku – odakle primerci potiču i koje su njihove osnovne karakteristike.

 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu