Zastava oružje:"Povratak starih majstora na posao!" - iKragujevac


Vesti

Zastava oružije vratila je majstore za proizvodnju najkvalitetnijeg lovačkog oružja na sistemu „kalašnjikov“, koji su otpušteni pre nekoliko godina zato što nije bilo posla u fabrici.

Sa biroa, prvi put posle više decenija otpuštanja, vraćeno je 180 bivših oružara, strugara, glodača, brusača, a primljeno je i 130 mladih koji tek treba da savladavaju veštinu izrade oružja, po kvalitetu među najboljim na svetu, a kome ne mogu da odole ni najprobirljiviji kupci američkog tržišta.

- Vrsni majstori, naslednici Šarla Lubrija i majstora koji su se školovali po Austriji, Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, sa znanjem sticanim decenijama i porodičnom tradicijom posvećenoj proizvodnji oružja, ponovo su u fabrici. Neophodni su nam da bismo ispunili plan i rokove za američkog kupca - kaže Milan Vukosavljević, rukovodilac pogona delova za mašinsku obradu u “Zastava oružju”. 

Ova godina je za fabriku berićetna, ugovori vrede 43 miliona dolara, a samo američkom Centru internacional Arms i Fime Group iz Las Vegasa, mesečno kragujevački oružari isporučuju 8.000 poluatomatskih karabina, na sistemu „kalašnjikov“, pištolja iz familije EZ, lovačkih karabina na bazi sistema „mauzer“.

Kragujevačko oružje radi se metodom hladnog kovanja cevi, visokog je kvaliteta i praktično neuništivo. Zato je i osvojilo Amerikance. Jure se rokovi i kvalitet i stari majstori ponovo su u fabrici.

- Deda mi je radio u Topolivnici, otac i stric. Kroz kapiju fabrike prošao sam 1983. Pre 12 godina postao sam višak, otišao sam na biro, radio po drugim fimama. Kad sam video da moja fabrika traži majstore, prijavio sam se i ponovo sam sa nekadašnjim kolegama. Fenomenalan je to osećaj - kaže Goran Torlaković, metaloglodač. Veštinom iskusnog majstora pod njegovom rukom nastaju nosači tela zatvarača za poluautomatske karabine. I nema greške. 

I Radmila Milosavljević, metaloglodač, posle 30 godina rada ostala je bez posla, a pre samo koji mesec iz fabrike su joj poručili da im je potrebna. Na konkurs se javilo tri puta više majstora nego što je potrebno. 

- Nikada za tri decenije nijedna serija nije vraćena zbog neke moje greške. Sada radim na zadnjem nišanu karabina i nije teško. Mogu to žene isto kao i mušakrci. Znanje već prenosim i na mlade, nove radnike - kaže Radmila.

Slobodan Živanović, stari brusač, ponovo je u fabrici. Oružarima trebaju vrsni majstori. Posle samo desetak dana rada savladao je tajne proizvodnje novih poluautomata i ostaje sam i u drugoj smeni.

- Pozavideli bi nam svi naši lovci na oružju koje pravimo za Amerikance. Kvalitet je izuzetan, a naše je da ispoštujemo rokove i prenesemo znanje na mlađe - kaže Živanović.

Prvi put ove zime oružari neće ići na kolektivni godišnji odmor. Miloš Kostić osvaja postolje zadnjeg nišana. Poverili mu savremenu numeričku mašinu. Sve je automatski i ne sme da bude greške. A kupac ne sme da čeka.

- Neko mašta o poslu u kancelariji, neko o politici. Ja sam sanjao da radim u fabrici oružja koja je simbol Kragujevca i srpske vojne industrije. Želja mi je ispunjena. Prvi put imam stalni posao, radnu knjižicu, sve mi je plaćeno. Nadam se da će biti posla i da ću ostati - kaže Miloš.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu