SJAJNA VEST: Italijanska firma zainteresovana za saradnju sa Zastavom oružje" - iKragujevac


Vesti

Čuveni italijanski proizvođač naoružanja "Bereta" zainteresovan je za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom, posebno sa kompanijama "Zastava oružje" i "Prvi partizan". Ova kompanija mogla bi da bude i prvi strani partner koji će, po novom zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja, uložiti novac u srpske vojne fabrike.

Da naša zemlja ima potencijal za saradnju sa ovom renomiranom svetskom kompanijom, pokazuje i nedavna poseta njenog vlasnika Franka Beretija. Sa grupom saradnika on je obišao kragujevačku "Zastavu" i užički "Prvi partizan", a gostima iz Italije predstavljene su i mogućnosti za saradnju sa Vojnotehničkim institutom Ministarstva odbrane. Italijanska "Bereta" već duže vreme zainteresovana je ne samo za saradnju, već i za ulaganje i raspolaganje kapitalom srpske namenske industrije, što je najavljeno još prošle godine prilikom posete ministra Aleksandra Vulina Italiji.

Ova vrsta partnerstva omogućena je izmenama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja usvojenim početkom maja. Novi propisi omogućili su strana ulaganja u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala. Država je pritom odredila limit da strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu fabrika oružja i municije. Kako se najavljuje u Ministarstvu odbrane, novi model vlasništva nad domaćom namenskom industrijom otvoriće vrata stranim investitorima uz pomoć kojih će vojne fabrike uhvatiti korak sa savremenom tehnologijom i novim tržištima.

- Srbija i pored svih ulaganja nema toliko para da investira da bi nabavila moderne tehnologije - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. - Potrebno je zato privlačenje stranog, kao i domaćeg kapitala. On će nam pomoći da obnovimo i proširimo tehnološku bazu i proširimo lepezu proizvoda. Očekujemo konkretne ponude italijanske "Berete", a kontakti postoje i sa više firmi iz Češke, Indije i drugih zemalja.

Stranim investitorima najatraktivnije su domaće fabrike u čijim pogonima se proizvodi streljačko naoružanje (automatske puške, karabini, pištolji, revolveri) kao i prateća municija. Duge i kratke cevi, kao i meci proizvedeni u Srbiji uživaju odličan renome u svetu i jedan su od izvoznih brendova naše zemlje. Ova vrsta oružja čini i okosnicu višemilionskih izvoznih poslova.

Prema podacima Ministarstva odbrane, namenska industrija Srbije tokom prošle godine prihodovala je 580 miliona dolara, a u 2018. očekuje se gotovo 700 miliona. Ulazak stranog kapitala, prema procenama, podići će vrednost ostvarenog prihoda za oko stotinu miliona dolara godišnje. Cilj države jeste da već 2020. godine izvoz robe vojne industrije premaši milijardu dolara. Vlada je, radi tog cilja, u obnovu pogona u ukupno 13 preduzeća i vojnih ustanova uložila oko 50 miliona evra.

Odbrambena industrija Srbije okuplja osam velikih državnih fabrika i zapošljava oko 12.000 ljudi. Pored ovih velikih preduzeća za proizvodnju oružja i municije, u našoj zemlji registrovano je još 55 proizvođača od kojih su 42 u privatnom vlasništvu.

STRANCI SAMO U MANJINI

Učešće stranog kapitala u fabrikama vojne industrije postojalo je i ranije kao mogućnost, ali ovaj vid investicija nikada nije preciziran, niti razvijen. Posle usvajanja novih propisa, maja ove godine, stranci će moći da investiraju u postojeće pogone ili da zajedno sa Vladom Srbije, kao manjinski vlasnici, osnivaju nove fabrike. Strane investicije u namenskoj industriji već postoje. Inostrani kapital je baza kompanije "Lorens Valter Srbija", koja radi u Smederevu, kao i "Patrimons automotiv", koja je preuzela kruševački "14. oktobar".

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu