Oružari protestvovali – menadžment smatra da su zahtevi nerealni - iKragujevac


Vesti

Radnici „Zastava oružja“ danas su protestvovali ispred Narodne Skupštine u Beogradu i iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja novog Zakona o naoružanju i vojnoj opremi.

Oko 900 radnika ove fabrike smatra da je Zakon veoma štetan i da će se katastrofalno odraziti na položaj radnika i proizvodnju. Radnici se protive i privatizaciji.

Sa druge strane menadžment fabrike smatra da sindikat „Zastava oružje“ iznosi neistine u javnost i prikriva izuzetne retzultate koje ostvaruje ova fabrika, tvrdi direktor Milojko Brzaković.

Fabrika „Zastava oružje“ ima ugovorene poslove tokom 2018. i polovine 2019. godine.

Uslovi rada zaposlenih su na visokom nivou, radnici imaju najsavremeniju HTZ opremu, prosečna plata je 52 hiljade dinara a oni koji rade prekovremeno zarađuju do 70 hiljada dinara mesečno – tvrdi direktor fabrike Milojko Brzaković.

Država je pomogla ovu fabriku sa 9,7 milijardi evra.

Sopstvenim sredstvima investirali su u proizvodnju oko 4 milijardi evra.

Menadžment pregovara o novim poslovima kada je reč o proizvodnji sportskog oružja a buduća saradnja sa fabrikom „Roberto gama“ otvara mogućnost zapošljavanja još sto ljudi.

Put Beograda je otišla jedna trećina zaposlenih, navodi Brzaković i dodaje da je u fabričkim halama na radnim mestima ostalo dve trećine radnika.

On smatra da Sindikat fabrike iznosi niz neistina u javnost i da novi zakon o naoružanju ni u jednom segmentu ne ugrožava položaj radnika.

Radnici koji su protestvovali u Beogradu u izjavi za Televiziju Kragujevac kažu da je oko 900 Kragujevčana bilo ispred Skupštine Srbije.

Svoje nezadovoljstvo izrazili su mirnim protestom i predali u pismenoj formi zahteve nadležnim Skupštinskim službama.

Oni negoduju zbog novog zakona i procenjuju da bi privatizacijom, fabrika bila uništena kao što se pokazalo na nizu primera neuspešnih privatizacija u Srbiji, ocenjuje sindikalni vođa Oružara, Dragan Ilić.

Na vanrednoj konferenciji koja je održana u fabrici „Zastava oružje“ prisustvovao je i pukovnik Ivica Marjanović, predsednik Nadzornog odbora ove fabrike koji je rekao da je negodovanje sindikata neosnovano i da je država dala najveću pomoć Kragujevcu od svih fabrika namenskih proizvoda u Srbiji.

Nadzorni odbor neće dopustiti bilo kakve aktivnosti urušavanja stanja u fabrici.

Zakon o naoružanju je dobar a fabrika „Zastava oružje“ prema njegovim rečima ima svetlu budućnost.

Pritužbe sindikata i negodovanje radnika odnosilo se i na zaposlene koji su ostvarili penziju u ovoj fabrici ali su i dalje radno angažovani.

Najveći resurs fabrike su ljudi, pogotovo stručni kadrovi, inženjeri i kvalifikovani majstori koji zarad obuke mladih ostaju u fabrici navode u menadžmentu „Zastava oružje“.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu