PAZITE KAKVE SLADOLEDE KUPUJETE: "Frikom" nam truje decu? - iKragujevac


Vesti

Roditelji nisu ni svesni da dok kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i kancerogenu supstancu

Roditelji, nažalost, nisu ni svesni da dok svom mališanu kupuju omiljeni letnji slatkiš plaćaju i opasan dodatak, koji se najčešće krije iza oznake E 407, a Vladimir Kovčin, jedan od najpoznatijih srpskih onkologa, kaže za „Alo!“ da deca ne bi trebalo da unose nijedan proizvod koji sadrži emulgator E 407, ali ni ostale emulgatore, jer su potencijalni izazivači raka.

- Kod dece je metabolizam ubrzan, deoba ćelija takođe. Njihov mlad organizam osetljiviji je od starijih na sve te supstance, pogotovu što je u razvoju. Trebalo bi da deca izbegavaju ne samo sladoled već i sve proizvode koji sadrže taj emulgator - upozorava on.

- Mi ne možemo deci da zabranimo da uzimaju sladoled, ali od jednog-dva nedeljno možda ništa neće biti. Ali mi to ne znamo. Najbolje je da majke prave domaći sladoled kod kuće - naveo je taj stručnjak.

No, "Frikom" se čak nije ni potrudio da kancerogenu supstancu karegenan, prikrije iza oznake E 407, već je na deklaracijama istakao njegovo puno ime, u šta su se uverili i novinari "Alo!". Naime, kupili smo jedan od najprodavanijih sladoleda te kompanije i utvrdili da je sladoled "obogćen", kako piše, karagenanom, potencijalnim izazivačem raka, zabranjenim u dečjoj hrani za evropsko tržište, još pre nekoliko godina.

Kako je svojevremeno objasnio Miroslav Stojišić, doktor veterinarskih nauka, karagenan se koristi kao zgušnjivač, da bi se veštačkim putem dobila gusta masa, koja se može lakše oblikovati i pakovati, ali i koja će duže ostati u istom obliku.

Dodavanjem tog aditiva u proizvode, u kombinaciji sa voćnim sirupima, vodom, mlekom u prahu i brojnim štetnim sastojcima i emulgatorima za jači ukus i boju, dobija se proizvod kojem nije mesto na tržištu. Ta veštačka masa sa jakim pojačivačima daje lažni ukus, pa potrošači misle da zaista jedu sladoled od čokolade, vanile, jagode, banane i da u njima ima voća.

- On izaziva rak debelog creva jer se lepi za njegovu sluzokožu. Onda se prilikom defekacije odlepljuje, praveći rane na sluznici. Takve rane su, u stvari, pogodno tle za nastanak raka debelog creva, ali i drugih bolesti - naveo je on i objasnio da je karagenan dozvoljen u količini od najviše 0,5 odsto proizvoda u jednom pakovanju, ali se analizom proizvoda obično utvrdi da je prisustvo sporne supstance dvostruko veće od predviđenih normi.

S svojim kolegama se slaže i Zlatko Bokun, abdominalni hirurg, koji kaže da u poslednje vreme viđa sve mlađe pacijente koji su oboleli od raka debelog creva.

Činjenice - Slučaj „Frikom“

- „Frikom” je, kako je objavljeno, odbio da isplati novac roditeljima devojčica iz Ribara koje su u nagradnoj igri dobile po 10.000 evra i optužio ih da su falsifikatori.

- Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je potrošače na bojkot njihovog sladoleda zbog „prevarne i obmanjujuće marketinške kampanje u kojoj se potrošači pozivaju da kupuju te sladolede da bi učestvovali u nagradnoj igri, koja zapravo nije ni počela”.

- Policija je, prema dostupnim informacijama, uhapsila Darka R. (29) iz Beograda, koji je radio kao asistent marketinga u „Frikomu”, a osumnjičen je da je odajući tajnu kompanije gde se prodaju sladoledi koji donose nagradu prisvojio džip i nekoliko stotina hiljada evra.

Frikom: Ne ugrožavamo zdravlje

Na pitanje "Alo!", u kojim sve Frikomovim sladoledima se nalazi kancerogena supstanaca karagenan iz ove kompanije nisu odgovrili, međutim, uprkos mišljenjima lekara "frikomovci" smatraju da ova supstanca ne ugrožava zdravlje.

- Karagenan se preko 50 godina koristi kao zgušnjivač u prehrani. Karagenan je danas na listi dozvoljenih prirodnih aditiva koristi se u celom svetu u mnoštvu prehrambenih proizvoda - navode oni i dodaju da što se tiče slogana o "snešku" u pitanju je fotomontaža.

(Alo)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu