Šumadijski čaj od 3 sastojka leči prehladu BOLJE OD LEKOVA - iKragujevac


Vesti

Kako nam još uvek nije stigla prava zima, virusi nas vrebaju sa svih strana pa smo često bolesni

Ukoliko vas muči bol u grlu i kašalj, curenje iz nosa i ponekad temperatura i groznica, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju.

On može da vam reši problem sa prehladom, a možete ga napraviti i sami.

Kombinacija rakije, šećera i vruće vode jako dobro ublažava simptome prehlade i pročišćava disajne puteve. Rakija koja se dodaje ovom "čaju" pomoći će vam da se opustite i zaspite, ali nemojte da preterate.

Vruća voda otvara disajne puteve kao tokom inhalacije, a greje vam i ekstremitete. Alkohol je u ovom slućaju kao eterično ulje koje je poznato po olakšavajućem dejstvu na disanje.

Kako biste napravili ovaj napitak za jednu osobu, potrebno vam je pola šoljice rakije i pola šoljice vode (0,5dl rakije i 0,5dl vode). U odgovarajući sud sipajte šećer koji ćete staviti da karamelizuje dok ne dobije zlatno-braon boju. Onda sipajte pomešanu tečnost rakije i vode, kuvajte i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Sipajte u šolju ili čašu i polako ispijajte topli napitak.

Pored ovog čaja, možete da napravite i koktel "Hot Toddy" u koji ide viski, limunov sok, med i vruća voda. Limunov sok smanjuje proizvodnju sluzi i bori se protiv raznih infekcija.

Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i deluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidanasa. Dobro ga je uključiti preventivno u zimske napitke, ali vodite računa da med ne stavljate u vrelu tečnost jer mu tako smanjujete delotvornost.

 

Slika govori više od hiljadu reči
Pratite iKragujevac na Instagramu