Obnovljena Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" - iKragujevac


Vesti

Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ od nedavno je pod jednim krovom. Zavičajni fond i uprava ove Ustanove kulture koji su privremeno bili smešteni na lokaciji u neposrednoj blizini, preseljenjem na šesti sprat Gradskog doma omogućili su korisnicima, ali i zaposlenima komotnije uslove.

Zavičajni fond je tako sa 160 kvadrata više u odnosu na raniji prostor najveći u Srbiji za ovakvu vrstu odeljenja. Prva u obnovljenoj Srbiji, najstarija južno od Save i Dunava kragujevačka Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ poseduje preko 150 hiljada knjiga na matičnoj lokaciji, u Gradskom domu i isto toliko naslova u izdvojenim odeljenjima širom grada i sela.

Ovom broju treba dodati i 200 hiljada novina i časopisa koji se čuvaju i čitaju. Retke i stare knjige koje baštini zavičajno odeljenje, sada su na policama šestog sprata poznate višespratnice.

Preseljenje 11 hiljada knjiga i 2000 vrednih novinskih izdanja od prošle nedelje, zajedno sa službama uprave biblioteke olakšalo je rad kako zaposlenima, tako i građanima.

Lokalna samouprava obezbedila je prostor, odnosno namirivaće zakup šestog sprata Gradskog doma u kome se sada nalazi uprava biblioteke i zavičajni fond.

Na visokom prizemlju građani u poznatoj galeriji prate književne programe, pozajmljuju naslove.

Na drugom spratu smešteno je odeljenje periodike, treći pripada Američkom kutku, četvrti odeljenju stare i retke knjige, izdavačkoj delatnosti, elektronskoj obradi, dok se zavičajni smestio na celom spratu nekadašnjeg prostora privredne komore.

Nezaobilazni prvi sprat pripada čitaonici i naučnom fondu gde se svakodnevno može zateći ovakav prizor.

Narodna biblioteka Vuk Karadžić, iz novog, matičnog prostora, ove godine priprema dve velike izložbe kojima se pridružuje obeležavanju dva veka prestonog Kragujevca.

U junu će javnosti podsetiti na sve knjige kragujevačke pečatnje, dok se za novembar priprema izložba o poljskoj bolnici u kojima su britanske humanitarke radile tokom Prvog svetskog rata i koja se prostirala na površini većoj od Valjevske bolnice na otvorenom, o čemu srpska javnost malo zna. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu