NE NASEDAJTE NA OVAKVE PREVARE: Telefonom nude nagrade i besplatne večere, a onda sledi HOROR - iKragujevac


Vesti

Pink otkriva kako da se zaštitite od prevaranata koji se kriju iza primamljivih telefonskih ponuda.

Penzioneri u Srbiji postali su laka meta za razne trgovce koji im na poklon večerama prodaju jastuke, posteljine, magnetne narukvice…

Penzioner Perica Ankić, bio je žrtva jedne takve prevare.

Njemu je putem telefona obećan besplatan pregled, a na kraju je uz navodni popust od 1.000 evra, debelo preplatio polovan proizvod koji mu je prodat kao nov.

-To je nepoštena nasrtljiva poslovna praksa je zakonom zabranjena - kaže Vesna Novaković pomoćnica ministra za zaštitu potrošača.

Ona apeluje na građane da se ne zaleću na takve kupovine, te da ako budu žrtve, prevaru prijave.

Kazne su od 300.000 dinara do dva miliona.

- Žrtve su najčešće penzioneri kojima se nudi neka nagrada, vaučer. Prezentacija je obično na periferiji grada. Kod njih se izaziva psihološki osećaj da moraju da prihvate ponudu, pa čak i da u suprotnom neće moći da se vrate kući. Oni nesvesno jedva čekaju da potpišu ugovor. U pitanju su velike sume novca, a kada dođu kući shvate šta su radili…- navodi Novaković.

Ona je objasnila da potrošači imaju pravo da raskinu ugovor u roku od 14 dana ukoliko robu kupe van poslovnih prostorija.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije saveza potrošača Srbije kaže da je problem u Zakonu o zaštiti potošača jer svi ovi slučajevi završavaju na sudu i žrtve prevare teško dolaze do povraćaja novca.

- Domaći i strani prevaranti se sve više bave ovim stvarima - ukazao je Papović napomenuvši da bi se procedura skratila uvođenjem prekršajnog naloga.

  

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu