Veliko interesovanje za „Avantura park“ - iKragujevac


Vesti

Ponedeljak, 17. jul, bio je prvi radni dan novootvorenog „Avantura parka“ na kragujevačkom jezeru u Šumaricama. Pedesetak zainteresovanih ljubitelja avanture i sporta uspešno su savladali prepreke, opremljeni profesionalnom opremom i pod nadzorom licenciranih trenera. Među prvim korisnicima bili su i gosti iz Francuske, deca iz pobratimskog grada Sirena, tako da je već prvi dan rada bio i uspešna promocija „Avantura parka“.

Tokom letnje sezone park će raditi svakog dana od 11 do 19 časova, a sat vremena ove avanturističke zabave košta 300 RSD. Zainteresovani mogu testirati svoje sposobnosti na preprekama postavljenim na zemlji i drveću, na raznim visećim mostovima, provlačeći se kroz obruče, hodajući po zategnutim sajlama i gredama i spuštajući se niz dva manja zip-lajna dužine 7 i 8 metara.

Bezbednosti korisnika je posvećena posebna pažnja. Deci i mlađim korisnicima namenjen je prvi nivo, koji se nalazi na metar do dva visine, a starijima su namenjene komplikovanije prepreke na drugom nivou, na visini od 7 do 8 metara. Svi koji krenu u ovu avanturu osigurani su profesionalnom opremom, koja je slična alpinističkoj i koja je atestirana i prilagođena ovoj vrsti zabave. Osim toga, sve aktivnosti se odigravaju pod budnim okom deset instruktora, zaposlenih u USFK „Park“, koji su prošli specijalnu obuku i poseduju sertifikate za obavljanje ove delatnosti.

Istovremeno, sprave može koristiti deset osoba, a toliko je i kompleta opreme i instruktora. U planu su i kolektivne „Tim bilding“ posete brojnih gradskih firmi, kao i grupne posete iz drugih gradova, a kontakt za zakazivanje i koordinaciju grupa, biće naknadno objavljen.

Na jezeru u Šumaricama već postoji 260 metara dug zip-lajn, što ga čini najdužim u Srbiji. Početak sajle je na devet metara visokom tornju, sa koga se, oni sa viškom adrenalina, spuštaju preko jezera od 15 metara visine, do nivoa vode.

Kragujevčani imaju privilegiju da na samo par kilometara od centra grada imaju uređeno kupalište na jezeru, čija je voda izuzetno čista i pripada drugoj kategoriji, prema analizi Instituta za javno zdravlje. Uređeno je oko 350 metara plaže, obeležen je prostor za plivače, kao i za korisnike pedolina, a osam spasilaca na osmatračnicama opremljeno je motornim čamcem i skuterima, za slučaj nezgode. Na uređenoj šljunkovitoj plaži je prostor za sunčanje, betonski stolovi sa klupama, voda za piće, tuševi, toalet, teren za odbojku na pesku, stolovi za stoni tenis i različiti sportsko –rekreativni sadržaji. Do jezera se može doći redovnim prevozom Gradske agencije za saobraćaj, koja je osam polazaka dnevno na liniji broj 17 iz Baljkovca, produžila do jezera, odakle se istim prevozom može i vratiti do centra grada. Sve informacije mogu se dobiti na telefon broj: 034/300-371 i 034/300-372.

Na svečanom otvaranju prošlog četvrtka, Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, kao investitor, predala je „Avantura park“ na upravljanje i održavanje Ustanovi za sport i fizičku kulturu „Park“ (USFK Park), što je regulisano potpisanim ugovorom. Ova atrakcija, izgrađena je zahvaljujući Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je u okviru jedne od projektnih ideja obezbedilo sredstva Gradskoj turističkoj organizaciji. Cilj je obogaćivanje turističke infrastrukture i sportsko-rekreativnih sadržaja, na najposećenijem izletištu i kupalištu na jezeru u Šumaricama. Realizacijom projekta „Avantura parka“očekuje se povećanje broja posetilaca i produžetak sezone, a samim tim i povećanje broja posetilaca i turističkog prometa u Kragujevcu.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu