FRKA u Kragujevcu - iKragujevac


Vesti

FRKA je projekat intenzivne LETNJE RADIONICE FILMA u KRAGUJEVCU koja polaznike uči svim aspektima stvaranja filma, kao i razvoja filmske umetnosti i srodnih vidova stvaralaštva (televizijskog, video igrica, internet).

U Kragujevcu ne postoji isti ili sličan projekat kojim bi se na adekvatan način, neformalno, obrazovali zainteresovani iz grada i celog regiona. Projekat FRKA će na kreativan način upotpuniti ponudu u gradu kojom su obuhvaćeni svi uzrasti i obrazovni profili. Svaku oblast filmskog stvaralaštva predavaće dokazani profesionalci i stvaraoci: Gordan Matić – scenarista i reditelj, Dunja Petrović – dramaturgija i scenario, Bojan Vuletić – režija, Dušan Ivanović – kamera, Vladimir Vasiljević – produkcija i organizacija, Vojin Vasović – animacija i režija, Zoran Maksimović – snimanje i obrada zvuka…

Iza ovih imena kriju se ostvarenja poput: “Žućko, priča o Radivoju Koraću”, “Točkovi”, “Ringeraja”…

FRKA je zamišljena za polaznike bez ikakvog prethodnog filmskog iskustva, ali i za one koji žele da dopune svoja znanja i veštine. Filmska radionica FRKA je mesto uzbudljivije od filmskih festivala i realističnije od samih filmova. Napisati, producirati, režirati i izmontirati film pod mentorstvom filmskih stvaralaca je jedinstveno iskustvo koje ostaje svakom polazniku kao nezaboravna uspomena. Jednom završeni radovi polaznika neće samo skupljati prašinu već će biti javno prikazani, a takođe i prezentovani na festivalima, revijama i jutjub kanalu u skladu sa svojim kvalitetom.

Osnovni cilj radionice jeste da nakon tri nedelje njeni polaznici nauče o istoriji i teoriji filma, ali i o praktičnim, estetskim i zanatskim elementima filmskog stvaralaštva.

Ukratko, treba da nauče kako zajedno funkcionišu: filmska teorija, istorija i praktične veštine od ideje, scenarija do obezbeđivanja sredstava, rada sa glumcima, do javnog prikazivanja i analize.

Specifičnost projekta FRKA jeste i primena najnovijih tehnologija u njegovoj realizaciji.

Radionica će upoznati polaznike u radu sa hardverskim elementima digitalnih HD kamera Ari Aleksa i Canon Mark 9, filmskom optikom, Green Screen studijskom tehnologijom, preko Led panelnog osvetljenja, te najboljih računarskih konfiguracija (Tech End) Mac… Takođe i softverske tehnologije rada u alatima profesionalaca širom sveta poput Final Draft (scenario), Celtics (razrada, vizuelizacija), Eksel i Movie Magic (produkcija i budžetiranje), Final Cut i Adobe Premier (montaža), After Effects (kompozit), Da Vinci (kolor korekcija)…

Termin radionice je 1 – 21. avgust, 2017. godine. Predavanja će se održavati u Kjnaževsko – srpskom teatru, svakoga dana od ponedeljka do petka u terminima 09-12 i 18-21 sat.

Za prošlogodišnje polaznike biće održana FRKA Advanced napredna radionica a termin će biti naknadno objavljen.

Broj mesta je ograničen, prijave su otvorene do 20. jula, 2017. godine na zvaničnom sajtu radionice www.frka.info

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu