ŽENE NAPRAVILE BAJKU U KRAGUJEVCU: Svi se smeju i kupuju đurđevdanske venčiće (FOTO) - iKragujevac


Vesti

Kragujevačka pijaca nikada nije bila lepša, zelenija i cvetnija. Oko stotinak žena zaposele su danas prilaze pijaci prodavajući đurđevdanske venčiće.

Neke su na svom mestu bile od ranih jutarnjih sati. Venčići koštaju od 40 do 50 dinara.

– U njima je grab- da bi se momci za devojku grabili, dren- da bi ukućani bili zdravi, kopriva- da bi njome majke ujutru udarale decu, pa da ona budu rumena i zdrava cele godine.

U venčić ide i vrba i ostalo prolećno cveće. Ja najviše volim zdravac, što donosi zdravlje i miriše na devojačku dušu, kaže prodavačica Milanka, penzionerka bez penzije.
Ona ovako pojačava kućni budžet, ali priznaje da uživa prodavajući venčiće, jer voli cveće, a kod kuće ga ljubi i priča sa njim.

Snežana je do podneva prodala 53 venčića, a cenu sa 50 spustila na 40 dinara. Ponela je punu torbu đurđevka i cveća i plete nove venčiće.


Venčićima su od davnina na Đurđevdan kićeni izvori, vratnice, dvorišni ulazi, kuće i privredne zgrade, pogotovu za stoku.

Na bunar je stavljen venac, a onda bi svaki sud sa vodom žene ukrašavale vrbovim prutom. Kad vodu donesu kući u jedan sud, iz koga će se umivati ukućani, potapani su cvetovi zdravca, đurđevka, đula i jorgovana.

Sve ove biljke su upletene u vence, a dodavane su grane graba, trave hvatanac i mlečike, kojima je pridavana magijska moć.

(Marija Raca/Telegraf)

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu