STIŽU ŠPIJUNI: Stanari od juna dobijaju upravu u zgradama - iKragujevac


Vesti

U zgradama može biti zaposleno oko 20.000 profesionalnih upravnika Oni će, ako se „razlete“ po više solitera, moći da zarade i 55.000 dinara mesečno.

U stambenim zgradama u Srbiji od juna će moći da se zaposli oko 20.000 profesionalnih upravnika, a da bi se izborili za ovo „odgovorno“ radno mesto, najvažnije je da nisu osuđivani za krivično delo i da su završili najmanje četvorogodišnju srednju školu.

Stanari strepe da će upravnici preuzeti upravu i nad njihovim životima, ali ako im je za utehu, moći će da im se obrate u bilo koje doba dana i noći za bilo koji kvar ili problem u zgradi.

Na osnovu pravilnika koji je donelo Ministarstvo građevinarstva, od polovine maja počeće obuka profesionalnih upravnika koji će u junu dobiti licence i početi da preuzimaju rukovođenje.

- Tako će veliki broj građana moći da se zaposli. Na osnovu iskustava zemalja u okruženju, očekuje se otvaranje između 15.000 i 20.000 novih radnih mesta. Dosadašnja iskustva sa firmama koje su se profesionalno bavile tim poslom u Srbiji pokazuju da za održavanje dvadesetak zgrada može da se zaradi mesečna plata od oko 55.000 dinara - izjavila je Jovanka Atanacković, pomoćnica ministarke građevinarstva.

Ona je rekla da će profesionalni upravnici sa licencom moći da budu zaposleni kod nekoga, sami da osnuju firmu ili da se uz minimalna ulaganja registruju kao preduzetnici i sami za sebe obavljaju taj posao.

- Oni će putem obuke morati da steknu određena pravna znanja kad je reč o zgradama, da se upoznaju sa Zakonom o stanovanju, nauče neke karakteristike zgrada, administrativne i finansijske aspekte upravljanja, ali i da nauče veštinu komunikacije - objasnila je Atanackovićeva i dodala da je cilj ministarstva da „sve zgrade budu bezbedne, a život u njima lepši“.

Ona je podsetila da stanari mogu da biraju da li će sami da izaberu upravnika ili će da angažuju profesionalnog sa licencom. U zgrade koje ne budu ništa uradile u vezi sa tim profesionalnu upravu će uvesti opštine na čijoj teritoriji se nalaze.

Šta će moći da nam rade:

  • upravnik i majstori imaju pravo da upadaju ljudima u stan bez naloga
  • mogu da prikupljaju i odaju podatke o stanarima
  • dobijaće više od prosečne plate za svoj špijunski posao
  • građani će plaćati i upravnika, ali i hitne radove na zgradi koje odredi upravnik
  • dvotrećinska većina moći će da dozvoli nadziđivanje zgrade
  • oduzimaće prava na glasanje stanarima koji tri puta ne dođu na sastanak skupštine stanara

Ko može da bude upravnik

  • Osoba sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom.
  • Osoba koja nije osuđivana za krivično delo.
  • Onaj ko položi ispit za upravnika.
  • Obuka upravnika traje tri nedelje.
  • Profesionalni upravnici biće dostupni stanarima 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji.

(Kurir) 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu