Kragujevac – grad u kome će naša deca imati sigurnu budućnost - iKragujevac


Vesti

U prisustvu brojnih gostiju i prijatelja Kragujevca, među kojima su bili ambasadori Belorusije, Palestine i Poljske, predstavnici ambasada Kine, Rumunije i Ruske federacije, delegacija gradova prijatelja i pobratima, narodnih poslanika, predstavnika Univerziteta, verskih zajednica, pravosuđa, državnih institucija i organizacija u zdanju Stare skupštine održana je svečana sednica Skupštine grada Kragujevca posvećana obeležavanju Đurđevdana - Dana grada.

Pozdravljajući okupljene zvanice predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, podsetio je da svečanostima, koje organizujemo ovih dana, obeležavamo istorijsku odluku kneza Miloša, koji je na Đurđevdan 1818. godine, na Skupštini narodnih prvaka u manastiru Vraćevšnica, odlučio da Kragujevac proglasi prvom prestonicom tek oslobođene građanske Srbije.

U susret jubileju, obeležavanju dva veka od istorijske odluke koja je sudbinski odredila budućnost tadašnje turske kasabe, želimo da u Kragujevcu napravimo ambijent u kome će svako moći da kreira svoj život nekoliko godina unapred, da napravimo grad u kome će naša deca imati sigurnu budućnost – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Između dva Đurđevdana uradili smo dosta na povećanju nataliteta, u oblasti obrazovanja, zabave i rekreacije.

Kompletno su rekonstruisane tri srednje i tri osnovne škole, a nedovoljne kapacitete u vrtićima, gde nam oko 1300 dece ostaje ispod crte, prevazišli smo subvencijama za smeštaj dece u šest privatnih vrtića. Prošle godine prvi put o trošku grada obezbeđeno je besplatno sedmodnevno letovanje na Kopaoniku za blizu hiljadu mališana iz socijalno ugroženih porodica kao i besplatni udžebenici za sve đake prvake.

Grad Kragujevac će uskoro, u okviru Kliničkog centra, dobiti i Institut za vantelesnu oplodnju, gde će godišnje moći da se obavi i do 150 intervencija koje će finansirati država. Pored toga, grad iz budžeta finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje. Prva beba iz ovog programa rođena je u Kragujevcu početkom godine. U sklopu univezitetskog kompleksa država gradi Centre izvrsnosti, jedinstvenu naučno – istraživačku ustanovu u ovom delu Evrope.

Zagledani u budućnost, stvorili smo i novo sastajalište – Kreativni Veliki park na deset hiljada kvadrata, čime se Kragujevac upisao među jedanaest gradova Evrope koji na takav način brinu o svojim najmlađima.

Deca su naša radost, ljubav, briga i nada za budućnost. Ono što želimo i čemu težimo, istakao je Nikolić, je da nas naša deca prevaziđu.

I ove godine, na svečanoj sednici Skupštine grada, uručene su nagrade i priznanja. Godišnje nagrade grada - Đurđevdanske nagrade za dela koja su postala dostupna javnosti u 2016. godini uručene su - za oblast umetnosti Zoranu Petroviću, za oblast humanitarnog karaktera dr Vladici Stanojeviću i za oblast sporta Univerzitetskom sportskom savezu Kragujevac.

Uručene su i plakete Svetog Đorđa, koje su ove godine, odlukom gradonačelnika za izuzetan doprinos afirmaciji i promociji grada Kragujevca u zemlji i nostranstvu dobili Nj.E. ambasador Republike Belorisije Vladimir Čušev, Nj.E. ambasador narodne Republike Kine Li Mančang i paraolimpijac Goran Nikolić.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu